Schoolreisje op de fiets 

schoolreisje

Het was op het journaal. Scholen moeten bezuinigen op het schoolreisje, de crisis wordt voelbaar, er is geen geld meer voor dure busreisjes en pretparken. 

Waarom hebben we schoolreisjes? 

Als je dit leest zal je denken: omdat dat leuk is voor de kinderen natuurlijk! 
En misschien dat sommigen van jullie denken: dan leren ze elkaar eens op een andere manier kennen. 
Maar dat is niet de werkelijke reden.  

Aanschouwelijk onderwijs. 


In het begin van de 19de eeuw, toen de leerplicht wet was ingevoerd en kinderen dus naar school moesten, begon men te denken: “Hoe kun je kinderen nu het best iets leren?” En een van de middelen die ze ontdekten was wat ze aanschouwelijk onderwijs gingen noemen. Met andere woorden: kinderen dingen laten zien. 
En zo werden dus uitstapjes gemaakt, naar allerlei plekken, een slootkant, een bibliotheek en van alles en nog wat, om de kinderen iets te leren. Met leuk had het niks te maken 

Een dag uit de ongezonde stad 


In de grote steden was er een andere reden om kinderen mee op pad te nemen. Een dag met school naar bos of strand, was voor arme kinderen begin 1900 de enige vakantie die ze hadden. 
De stad nu is ongezond, maar die van 120 jaar geleden was afschuwelijk. Je hebt vast wel eens plaatjes gezien van Amsterdam rond 1900. Dat zegt genoeg…. 

Is het schoolreisje nu nodig? 

Eerlijk gezegd vind ik het al jaren onzinnig: de kids hebben leuke dingen in overvloed. Internet brengt de hele wereld dichterbij… En hoe goed leren ze elkaar kennen in een pretpark? Niet dus, ze gaan gewoon met hun besties aan de zwier… 

Maar nu, nu de crisis duidelijk toeslaat en de ouders de schoolreisjes niet meer kunnen betalen, nu is er juist behoefte aan even eruit! 
Reuzefijn dus dat scholen oplossingen gaan verzinnen en gewoon met z’n allen op de fiets er op uit gaan. Zoals een van de kinderen in het journaal zei: ”nog gezond ook!”
En weet je: gezond, dat hebben onze koters zeker nodig

lees ook eens, snoepen in de bus

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *