Veilig op weg met de kinderen

autostoeltjes

Veilig op weg met de kinderen, wat weet jij van autostoeltjes ?

Of je nou op vakantie gaat naar Spanje met de auto of op bezoek naar oma, met baby’s en kinderen is een autorit altijd lastig. Hoe werkt dat nou precies, het gebruik van een kinderzitje in de auto? Wij leggen het graag aan u uit.

Autostoeltjes

In Europa is het verplicht kinderen met een lengte tot 1.35 meter te vervoeren in een autostoeltje. Dit autostoeltje moet natuurlijk wel goedgekeurd zijn met een ECE label. De nieuwste kinderstoeltjes, die verkocht worden vanaf 2006 hebben als code R44/04. De stoeltjes van daarvoor, met als labelcode ECE-R44/03 mogen ook nog gebruikt worden. Stoeltjes met code 01 of 02 niet. Het wordt aangeraden kindjes niet langer dan twee uur in een autostoeltje te vervoeren. Natuurlijk is vakantie een uitzondering, maar zorg er dan wel voor dat er voldoende tussenstops zijn waarbij je kindje uit het stoeltje kan.

Voor de verschillende leeftijden en gewichten heb je ook verschillende categorieën autostoeltjes. De groep staat altijd duidelijk op of bij het label van het autostoeltje vermeld. Let er op dat je op tijd je stoeltje inwisselt als je kindje groter is geworden, als je een te zwaar kindje in een verkeerd stoeltje zet kan dit ongelukken veroorzaken.

Overzicht van de groepen voor autostoeltjes

 0: baby’s van 0 tot 10 kg

 0+: baby’s van 0 tot 13 kg

 1: kinderen van 9 tot 18 kg

 2: kinderen van 15 tot 25 kg

 3: kinderen van 22 tot 36 kg

Er zijn uiteraard uitzonderingen. Als je drie kinderen hebt mag een kindje boven de drie jaar zonder autostoeltje vervoerd worden. Drie autostoelen op de achterbank gaat natuurlijk niet passen. Ook mag je kind in andermans auto meerijden zonder autostoeltje. Dit mag alleen op korte stukjes van maximaal 50 kilometer en alleen als het incidenteel is. Als er elke week structureel met iemand meegereden wordt is het niet meer incidenteel en je dient dan zelf te zorgen voor een autostoeltje.

De ANWB test elk jaar kinderstoeltjes om ouders te informeren. Als je wilt weten welk autostoeltje je het beste kan laten liggen of welke je juist wel moet kopen, is het verstandig om eens bij hun op de website te kijken.

Om zeker te weten dat je ook een perfecte autoverzekering vindt kan je een autoverzekering vergelijken met andere. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt!

lees ook : Verhuizen als je zwanger bent

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *