Als je naar Amerika gaat, heb je dan een visum nodig?

esta

De tijd dat Amerika een land hier heel ver vandaan is, ligt helemaal achter ons. En dat is  nog niet zo lang zo. Toen ik als 17-jarige op Schiphol in het vliegtuig stapte om een jaartje in Amerika door te brengen, zag ik mijn familie pas terug toen in als 18-jarige weer uit het vliegtuig stapte.

Maar nu  hoor je steeds vaker dat gezinnen daar hun vakantie doorbrengen. Mijn eigen zusje trok zes weken in een camper door de VS met haar hele gezin. Ze hadden een geweldige tijd ! Veel meer tieners gaan er – in een scholieren uitwisselingsprogramma – een jaartje heen. En natuurlijk komen papa en mama dan wel een keertje langs!

Je zou als ouder ook wel mal zijn als je het niet deed: veel te leuk om kennis te maken met andere culturen. Persoonlijk heb ik de omgekeerde ervaring. Wij hadden een jaarlang een gastkind. Zijn vader kwam 14 dagen “langs”. Weet je hoe leuk het is, een buitenlander jouw land te laten zien.

Naar Amerika

Er zijn – zoals je ziet – een heleboel redenen te verzinnen waarom je met je gezin naar Amerika zou gaan. Maar het is – laten we eerlijk zijn – net even iets ingewikkelder dan met de tent naar Frankrijk.
Dat hoeft totaal geen belemmering te zijn, maar je moet er wel even rekening mee houden. Laten we eens beginnen met de reispapieren.

Welke reispapieren heb je nodig als je met je gezin naar Amerika wil?

 

Geldig paspoort

Om te beginnen heeft ieder gezinslid, dus ook de kinderen en daar vallen ook baby’s onder een paspoort nodig.
Daar zijn wij niet meer aangewend, dus controleer dat. En let op: kinderen moeten dus hun eigen paspoort hebben ! ( Vinden ze wel heel interessant !)
Dat paspoort mag niet verlopen zijn, op de dag van aankomst, maar ook niet op de dag van vertrek!

Een ESTA

Wanneer je voor een vakantie of familie bezoek naar Amerika gaat, hoef je tegenwoordig geen visum meer aan te vragen. Je kan volstaan met een ESTA.
LET OP: Een ESTA is verplicht, net als het paspoort, voor alle gezinsleden!

Wat is een ESTA

Amerika heeft de 9/11 Commission Act ingevoerd. Sindsdien is  het niet meer mogelijk de Verenigde Staten van Amerika in te reizen zonder reisvergunning. Omdat dat natuurlijk een heleboel rompslomp met zich meebracht heeft de Amerikaanse regering een zeg maar “klein” visum in het leven geroepen. Deze ESTA mag in een beperkt aantal landen aangevraagd worden, Nederland is daar een van.

Een ESTA aanvragen

Nu vraag je je natuurlijk af: hoe kom ik aan zo’n ding?
Dat is niet heel moeilijk: je kan dat digitaal doen.
Denk erom : er bestaat niet zoiets als een gezins-esta. Ieder familielid heeft haar eigen verklaring nodig.
Het niet heel erg lastig is om een ESTA aan te vragen, maar moet je het wel heel nauwkeurig doen.
Zo moet je er absoluut voor zorgen dat alle paspoort gegevens volkomen correct worden overgenomen! Want je ESTA is gekoppeld aan je paspoort gegevens.

esta

Wat kost een ESTA 

Een ESTA is niet heel duur ongeveer €15,00 euro. Voor een paar euro meer, kan je het ook uitbesteden. En dat zou ik je zeker aanraden. Tenslotte is een foutje snel gemaakt: en daar sta je dan met je hele familie op Schiphol…, klaar voor de grote reis….en dan heb je geen ESTA. Nu kan je er wel een met spoed aanvragen, maar dat is duur en stressvol.

Persoonlijk vind ik het fijn wanneer mensen met me helpen bij dat soort belangrijke online aanvragen. Ik heb het een keer meegemaakt: Naam van manlief niet goed ingevoerd bij het bestellen van een vliegticket….Kostte me €100  en een stresssssss…..

Wil je alles nog eens rustig horen?

Je ziet het is allemaal heel goed te doen en best overzichtelijk, maar je moet het allemaal maar weten.

esta

Laat het je er in ieder geval niet van weerhouden een heerlijke vakantie naar de VS te maken. En die ESTA is twee jaar geldig he? Kan dus binnen twee jaar weer een leuk tripje maken…
Een paar dagen New-York voor papa en mama, dat lijkt mij nu ineens een heeeel goed idee

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *