Schenken aan je kind: hoe zit dat precies?

belastingvrij schenken

over belastingvrij schenken


Een schenking aan je kind? Het liefst geef je ze een vliegende financiële start. Een leuk extraatje van tijd tot tijd, of een structureel steuntje in de rug. Maar hoeveel mag je eigenlijk belastingvrij schenken aan een kleinkind, zonder dat er een belastingheffing op de deurmat valt? Dat is verderop in het artikel te lezen.

Belastingvrij schenken aan kind

Als ouder mag je elk jaar een maximum bedrag belastingvrij schenken aan je kind. In 2018 is dit 5.363 euro per kind per jaar. Dit bedrag geldt voor beide ouders samen, ook als de ouders bijvoorbeeld uit elkaar zijn. Schenk je (samen) meer geld? Dan moet je kind schenkbelasting betalen. Door jaarlijks te schenken kan je kind zo een mooie spaarpot opbouwen. De spaarrente is al lange tijd erg laag, om vermogen op te bouwen is beleggen een aantrekkelijk alternatief. Door te beleggen voor je kind vergroot u de kans op een hoger rendement.

Voorbeeld schenking aan kinderen (2018)

Je schenkt als vader 3.500 euro aan je kind. Ook de moeder doet een schenking van 3.500 euro. Samen schenken jullie dus 7.000 euro. Jullie kind moet schenkbelasting betalen over 1.637 euro (7.000 euro min € 5.320 euro).

Fiscaal voordelig schenken aan kleinkind

Ook grootouders (en anderen) kunnen een bedrag schenken aan hun kleinkind. Voor opa’s en oma’s geldt wel een ander vrijstellingsbedrag. Per jaar mogen zij per persoon maximaal 2.147 euro belastingvrij schenken (2018). Grootouders mogen dus los van elkaar schenken aan hun kleinkind.

Een groter bedrag schenken aan je kind

Eén keer in je leven mag je belastingvrij een groter bedrag schenken aan een kind. Dit kan als het kind minimaal 18 en maximaal 39 jaar is. Schenk je zonder een specifiek doel en mag je kind zelf bepalen wat hij/zij met het geld doet? Dan mag je eenmalig 25.731 euro schenken (2018). Je kind hoeft hierover geen schenkbelasting te betalen, maar moet wel inkomstenbelasting betalen als zijn vermogen boven de vrijstellingsgrens uitkomt.

In bijzondere situaties wil je een groter bedrag belastingvrij kunnen schenken, lees voor meer informatie snel verder op de belastingdienst. Voor een dure studie mag je eenmalig 53.602 euro (2018) schenken. En wil je je kind helpen bij de aankoop van een eigen huis? Dan mag je eenmalig 100.800 euro (2018) schenken.

Goed om te onthouden

– Je kind moet tussen de 18 en 40 jaar zijn.
– De belastingvrijstelling komt in plaats van de basisvrijstelling van € 5.363,-.
– De belastingvrijstelling geldt maar één keer.
– Het kind moet belastingaangifte doen over de bedragen van de hoge vrijstelling.

Schenking kind op kinderrekening

Wil je nog maximaal schenken in 2018? Dan is het belangrijk dat het geld vóór 1 januari op de rekening van je kind staat. Alleen dan telt de schenking aan je kind mee voor het belastingjaar 2017. Door te schenken op een kinderbeleggingsrekening wordt de schenking direct voor uw kind belegd. Zo bouw je een mooi spaarpotje op voor een studie of ondersteuning bij het kopen van een woning.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *