December – een reis langs de zintuigen

zintuigen

een reis langs de zintuigen: wat houdt dat in?

Sta je wel eens bij stil hoeveel zintuigen er in de maand december worden geprikkeld, bij kind en dier ? Van kinderen weten we het: in de decembermaand zijn ze snel overprikkeld. Dit geldt eigenlijk wel voor iedereen! Denk maar eens na welke prikkels er allemaal op je afkomen. Het is eerder en langer donker, het is kouder, er zijn allemaal feesten met veel eten, drinken en gezelligheid, overal hoor je muziek en als klap op de vuurpijl sluiten we af met een vuurwerkshow. Hoe kan je je dieren hier een beetje bij beschermen?

Ik neem je mee per zintuig:

zicht


in december is het eerder donker en later licht. Je huisdier is dus minder goed zichtbaar op straat. En jij zelf ook! Doe je hond of kat een reflecterende halsband of hesje aan, gebruik een reflecterende riem en/of hang een lampje aan halsband of tuig. Vergeet hierbij ook jezelf niet!

geur


In de koude, en zeker als het gesneeuwd heeft, ruikt de hele wereld anders. Gun je hond de tijd om het standaardrondje eens wat beter in zich op te nemen. Wist je dat de gemiddelde graspol een update geeft van de facebookstatus van de hele wijk? En als je dan zelf toch niets te doen hebt: snuif dan de frisse lucht eens diep in. Heerlijk!

geluid


Radio’s, kerstmuziekjes, straatkoren en vuurwerkknallen: slechts een paar van de auditieve uitdagingen van december. Voor mensen heel gezellig en sfeerverhogend, voor dieren vooral erg prikkelend. Wees je hiervan bewust, hou je kat ‘s nachts binnen, laat je hond alleen aangelijnd uit en leg ‘s nachts een deken over het buitenhok van je konijn. Van zo’n knal kan je flink schrikken!

smaak


De feestdagen gaan gepaard met lekkernijen. Deze worden vaak op tafel gezet, zo voor het grijpen. De meeste van deze lekkernijen worden op smaak gebracht door suiker (dikmakers, niet alleen voor de mens), zout (slecht voor de nieren), kunstmatige zoetstoffen (wist je dat xylitol voor dieren dodelijk kan zijn in kleine hoeveelheden?) en bevatten vaak cacao. Zet alles dus buiten het bereik van je geliefde viervoeters!

tast


Na alle waarschuwingen is tast het leukste zintuig dat geprikkeld kan worden in december. Wist je namelijk dat bij knuffelen endorfinen vrij komen? Dit zijn hormonen die een kalmerende werking hebben. Als je dier dus bang of overprikkeld is (en hij stelt het op prijs), geef hem dan gerust een troostende knuffel. Leve december!

lees ook van Marij : Mijn kind is bang voor honden

8 antwoorden
  1. Naomi zegt:

    Mijn gevoel bij december is altijd dubbel ik vind het een leuke maand ivm de feestdagen maar ben ook altijd blij als het weer het nieuwe jaar is en de kerstboom weer opgeruimd is

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *