December – een reis langs de zintuigen

zintuigen

een reis langs de zintuigen: wat houdt dat in?

Sta je wel eens bij stil hoeveel zintuigen er in de maand december worden geprikkeld, bij kind en dier ? Van kinderen weten we het: in de decembermaand zijn ze snel overprikkeld. Dit geldt eigenlijk wel voor iedereen! Denk maar eens na welke prikkels er allemaal op je afkomen. Het is eerder en langer donker, het is kouder, er zijn allemaal feesten met veel eten, drinken en gezelligheid, overal hoor je muziek en als klap op de vuurpijl sluiten we af met een vuurwerkshow. Hoe kan je je dieren hier een beetje bij beschermen?

Ik neem je mee per zintuig:

zicht

in december is het eerder donker en later licht. Je huisdier is dus minder goed zichtbaar op straat. En jij zelf ook! Doe je hond of kat een reflecterende halsband of hesje aan, gebruik een reflecterende riem en/of hang een lampje aan halsband of tuig. Vergeet hierbij ook jezelf niet!

geur

In de koude, en zeker als het gesneeuwd heeft, ruikt de hele wereld anders. Gun je hond de tijd om het standaardrondje eens wat beter in zich op te nemen. Wist je dat de gemiddelde graspol een update geeft van de facebookstatus van de hele wijk? En als je dan zelf toch niets te doen hebt: snuif dan de frisse lucht eens diep in. Heerlijk!

geluid

Radio’s, kerstmuziekjes, straatkoren en vuurwerkknallen: slechts een paar van de auditieve uitdagingen van december. Voor mensen heel gezellig en sfeerverhogend, voor dieren vooral erg prikkelend. Wees je hiervan bewust, hou je kat ’s nachts binnen, laat je hond alleen aangelijnd uit en leg ’s nachts een deken over het buitenhok van je konijn. Van zo’n knal kan je flink schrikken!

smaak

De feestdagen gaan gepaard met lekkernijen. Deze worden vaak op tafel gezet, zo voor het grijpen. De meeste van deze lekkernijen worden op smaak gebracht door suiker (dikmakers, niet alleen voor de mens), zout (slecht voor de nieren), kunstmatige zoetstoffen (wist je dat xylitol voor dieren dodelijk kan zijn in kleine hoeveelheden?) en bevatten vaak cacao. Zet alles dus buiten het bereik van je geliefde viervoeters!

tast

Na alle waarschuwingen is tast het leukste zintuig dat geprikkeld kan worden in december. Wist je namelijk dat bij knuffelen endorfinen vrij komen? Dit zijn hormonen die een kalmerende werking hebben. Als je dier dus bang of overprikkeld is (en hij stelt het op prijs), geef hem dan gerust een troostende knuffel. Leve december!

lees ook van Marij : Mijn kind is bang voor honden

8 antwoorden
 1. orriens nicole zegt:

  Er komt inderdaad veel op ons af in december als ik het zo op een rijtje zie. Als ik overprikkeld raak ga ik graag even hardlopen. Dat helpt altijd.

  Beantwoorden
 2. Naomi zegt:

  Mijn gevoel bij december is altijd dubbel ik vind het een leuke maand ivm de feestdagen maar ben ook altijd blij als het weer het nieuwe jaar is en de kerstboom weer opgeruimd is

  Beantwoorden
 3. hippiemeisje zegt:

  December is heel druk, ik ken heel veel mensen en waarschijnlijk ook dieren die opgelucht adem halen als het weer januari is. 😉 Leuk dat er aandacht voor kan zijn en heel leuk geschreven!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *