8x je keuken kindvriendelijk maken

keuken

Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig en gaan graag op ontdekkingstocht in huis. In de keuken zijn er zoveel ‘gevaren’, dat je je kindje liever niet in de keuken laat. Maar dingen die niet mogen, die zijn nog interessanter. Gelukkig zijn er genoeg trucjes om je keuken zo veilig mogelijk te maken. Bekijk hier 8 tips.

 

 1. Scherm je fornuis af met een fornuisrekje 

Er zijn speciale rekjes te koop om de zijkanten van je fornuis af te schermen. Ben je aan het koken, dan kan je kindje nergens bij komen. Vraag naar dit soort beschermingen bij de keukenspecialist. Er zijn tegenwoordig ook inductiekookplaten op de markt. Wanneer de pan van het vuur gaat komt er geen warmte meer vrij en ook het gebied om te kookplaat blijft koel. Dankzij het kinderslot kan je kindje de kookplaat niet per ongeluk aanzetten. Andere dingen waar je aan kunt denken zijn om zoveel mogelijk de achterste pitten te gebruiken en draai de stelen van pannen tijdens het koken naar de zijkant of naar achteren.

 

 1. Zorg dat er geen opstapjes zijn

Zet geen stoelen, prullenbakjes of andere objecten neer in de keuken die als opstapje kunnen worden gebruiken naar de aanrecht. Zo blijft je kindje laag bij de vloer en is er al heel wat gevaar geweken.

 

 1. Plaats een temperatuurbegrenzer op je kraan

Een kindje van twee kan je leren eerst de koude kraan open te zetten. Zijn ze jonger dan werkt dit nog niet zo goed. Je kunt er dan voor kiezen om een temperatuurbegrenzer op je kraan te laten zetten door bijvoorbeeld een loodgieter. Voor ons volwassen is de begrenzer makkelijk te openen, voor een kindje niet. Er zijn ook kranen waarvan de kraan zelf niet heet wordt als er warm water doorheen stroomt.

 

 1. Laat je vaatwasser afkoelen 

Het tere huidje van je kindje is snel verbrand. Heb je een vaatwasser? Zorg ervoor dat je kindje niet in de buurt staat wanneer je de vaatwasser gaat openen, de hete stoom kan gevaarlijk zijn en ook je servies in de vaatwasser is erg heet. Laat de vaatwasser eerst afkoelen.

 

 1. Scherm je oven af met een ovenruitbeschermer 

Heb je een oven die dicht bij de vloer is, schaf dan een ovenruitbeschermer aan. Wanneer de oven aanstaat kan de ruit namelijk erg heet worden, hier kan je kindje zich aan verbranden. De ovenruitbeschermer wordt wel warm, maar neemt de ergste hitte weg. Plaats ook direct een ovenslot op je oven, zodat je kindje de oven niet als opstapje kan gebruiken. Er zijn tegenwoordig ook specials Safe to Touch deuren voor ovens, voor mocht je het groots willen aanpakken.

 

 1. Zet afsluithaakjes op al je keukenladen en -kastjes 

Keukenladen en -kastjes zijn de perfecte opstapjes naar al het interessants wat op de aanrecht staat. Daarnaast zitten er in deze kastjes ook spullen waar je je kindje liever niet mee laat spelen. Denk aan het bestek en schoonmaakmiddelen. Door afsluithaakjes of -magneten die bij de bouwmarkt te verkrijgen zijn, zorg je er eenvoudig voor dat je kindje ze niet open krijgt. Zaken die gevaarlijk zijn, zoals de schoonmaakmiddelen, kun je natuurlijk ook in de bovenste kastjes plaatsen.

 

 1. Plaats alle apparaten die warm worden zo ver mogelijk achter op je aanrecht 

De waterkoker, het koffiezetapparaat, een tosti ijzer of een frituurpan, allemaal apparaten die in de keuken gebruikt worden die erg heet worden. Zorg dat je deze zo ver mogelijk van de rand op de aanrecht plaats. Maak daarnaast de snoeren zo kort mogelijk, bijvoorbeeld met Tie Wraps zodat er niet naar gegrepen kan worden.

 

 1. Zorg voor afleiding buiten de keuken 

Ondanks dat kinderen heel nieuwsgierig zijn, zijn ze ook makkelijk af te leiden. Zorg dat je kindje tijdens het koken helemaal geen interesse heeft in jouw kookkunsten. Geef ze iets te spelen wat ze erg leuk vinden. Zorg dat je zo min mogelijk activiteiten in de beginjaren in de keuken doet zodat dit terrein niet interessant is om te komen.

 

lees ook : veilig op weg met de de kinderen

1 antwoord
 1. Huppeltje zegt:

  Keuken is hier afgeschermd voor de kleintjes. Ze komen er enkel soms in als er dan niks gebeurd en dan gaan inderdaad alle la’tjes open ? maar dat is onder toezicht.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *