Wat zijn weeën.

weeën

Weeën welke zijn er en wat is hun functie

De wand van de baarmoeder bestaat uit lengte spieren en breedte spieren rondom de baarmoeder. Wanneer deze beide samentrekken kan de baby geen enkele andere kant op dan naar beneden: en dat noemen we dus: weeën.

Hoe weet je dat je weeën hebt?

Dat vragen veel vrouwen zich af en dat is ook een logische vraag. Hoe weet je nu zeker dat dit het begin van de weeën is en niet een harde buik?
Je hebt misschien al een paar keer gedacht: “he het begint” en dat bleek het toch weer gewoon een harde buik of een beetje winderigheid of zo.
Het begint met een beetje borrelend gevoel in je onderbuik. Een heel lichte kramp. Het komt en …het gaat weer weg en…het komt weer.
Als die kramp zich blijft herhalen, kan je er wel op rekenen dat je bevalling is begonnen.

1 Verweken en verstrijken

De eerste weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond verweekt en verstrijkt. Het verweken en verstrijken kan ook al grotendeels door de voorweeën in gang zijn gezet.

2 Ontsluitingsweeën en het verloop van weeën

Wanneer de weeën doorzetten volgen de ontsluitingsweeën.

Weeën hebben een aanloop, een hoogtepunt en een uitloop. Het belangrijkste kenmerk van goede weeën is dat ze steeds krachtiger worden en steeds langer gaan duren. Een ontsluitingswee duurt 1 tot 1½ minuut en is pijnlijk. Weeën komen gemiddeld elke 3 tot 5 minuten, maar naarmate de bevalling vordert volgen ze elkaar sneller op, tot om de minuut.

Hoe langer tijdens de wee druk wordt uitgeoefend op de baarmoedermond, hoe sneller deze opent. Niet de hoeveelheid weeën is dus belangrijk, maar de duur van de weeën.
Weeën kunnen op allerlei manieren beginnen: meteen heftig om de 3 minuten of eerst rustig en onregelmatig.

Weeën en de mate van ontsluiting

0-4 cm ontsluiting

  • ongeveer om de 4-5 minuten.
  • Ze duren ongeveer 1-1 ½ minuut.
  • Langzaam maar zeker komen ze steeds sneller op elkaar en gaan ze steeds meer pijn doen.

4-8 cm ontsluiting

  • om de 4-5 minuten begin fase.
  • elke 2-3 minuten latere fase.
  • Ze duren ongeveer 1-1 ½ minuut.

Er is geen duidelijke lijn te trekken tussen de beginfase en de middenfase, maar je merkt dat ze steeds iets sneller na elkaar komen en vooral steeds sterker worden. Je hebt al je aandacht nodig om de weeën op te vangen. Aan het eind van de middenfase hebben de meeste vrouwen het heel moeilijk.

8-10 cm ontsluiting

  • om de 1-2 minuten.
  • Ze duren ongeveer 1-1 ½ minuut.

Kenmerkend voor de laatste 2 cm is de wanhoop. Het opvangen is bijna niet meer te doen. Meestal ben je erg in jezelf gekeerd. Je wilt bijna geen contact meer met je omgeving en je raakt makkelijk geïrriteerd.
Weet dat het einde in zicht is. In dit stadium kan gillen en schreeuwen echt uitkomst bieden.

3 Persdrang

Aan het einde van de overgangsfase hebben veel vrouwen beginnende persdrang. Dit gevoel wordt veroorzaakt doordat het hoofdje steeds dieper wordt gedrukt door de weeën en tegen je anus aan drukt.
De persdrang wordt steeds heviger tot het niet meer tegen te houden is. Dit is het moment dat je (meestal) volledige ontsluiting hebt bereikt en ook echt mag gaan persen.

4 Geboorteweeën

De naam zegt het al, dit zijn weeën die ervoor zorgen dat de placenta uitgedreven wordt. Tja die was onmisbaar voor je kindje in de baarmoeder, maar die heeft nu geen nut meer. Ik vond persoonlijk dat nog even een klus: was ik eindelijk klaar met bevallen: moest die moederkoek er nog uit!

5 Naweeën

Daar zit je ook echt niet op te wachten, maar geloof me: ze hebben een functie. Ze zorgen ervoor dat de baarmoeder zich weer terug trekt en haar normale form weer aanneemt. Dat gaat trouwens niet van de ene dag op de andere. Als je borstvoeding geeft, kan je soms ook merken dat die baarmoeder zich weer samentrekt.
Naweeën voelen ook als buikkrampen en soms als heel stevige buikrampen ook nog!

lees ook Opwekken van de bevalling

meer info

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *