Bevallingen opwekken: welke alternatieve middelen helpen?

bevalling opwekken

De bevalling opwekken: proberen vrouen dat vaak zelf?

Meer dan de helft van de zwangere vrouwen probeert de bevalling op te wekken.  Dat doen ze door een wandeling te maken, seks te hebben, pikante voeding te eten en andere (bizarre) methoden. Dat suggereert een recente Amerikaanse studie.

Aan de studie namen 200 vrouwen deel die een volledige zwangerschap (dat is tenminste 37 weken) hadden doorlopen. De helft probeerde niet-voorgeschreven methoden om hun bevalling op te wekken. Waaronder wandelen, sporten, geslachtsgemeenschap, stimulatie van de tepels, masturbatie, laxeermiddelen, pikant eten, kruidenmengsels of acupunctuur.
De meest populaire methode bleek een wandeling (85 procent) te zijn. Dan volgde seks (45 procent), pittig eten staat met 22 procent op de derde plaats en 15 procent stimuleerde de tepels.

Bevalling opwekken: hoe weet je wat helpt

Wetenschappers weten nog altijd hoe nu precies een bevalling begint, maar het is waarschijnlijk dat bepaalde hormonen die de ongeboren baby produceert de oorzaak zijn. En dan met name het hormoon Oxytocine

Dat vrouwen zelf het heft in handen nemen en naar middelen zoeken om de bevalling in gang te zetten is natuurlijk niet raar: na al die weken heb je er als vrouw meer dan genoeg van dat zwanger wezen, je wil nu wel eens moeder zijn. En die laatst loodjes zijn op vele gebieden behoorlijk zwaar: zowel fysiek al psychisch heb je het met 37 weken wel gezien: je wil een baby in je armen, kraamtijd, de hele rataplan. Dus je zoekt naar een onschuldige manier om dat voor elkaar te krijgen. Want oxytocine koop je nu eenmaal niet bij het Kruitvat.

Zijn alternatieve middelen om een bevalling op te wekken onschuldig?

Over het algemeen wel. Maar niet alles!
Gebruik geen kruidenmengsels of kruidenmiddelen, waarvan je niet duidelijk weet wat er in zit. Wanneer je wel kan zien wat er in het middel zit, controleer dat via je huis arts of online. Gebruik nooit zomaar iets!

Wetenschappelijk goedgekeurd.

De enige alternatieve methode om een bevalling op te wekken waar de wetenschap in gelooft, is tepelstimulatie.
Dit maakt namelijk het hormoon oxytocine vrij (daar heb je hem weer)wat de samentrekking van de baarmoeder kan veroorzaken.

De bevalling opwekken: wat kan je proberen

Rust ! 

Wanneer je je druk maakt, komt een stress hormoon vrij: dat is niks nieuws, wat je misschien niet weet is dat het stresshormoon de aanmaak van oxytocine rent. EN dat hormoon moet je juist hebben! Dus relaxxxx en beeb komt…. Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben de eerste omdat toe te geven. Maar in het kader: bevalling opwekken staat deze methode met stip op nummer 1

Bewegen

Elke dag blijven bewegen ook al voel je je een olifant! Het is goed voor lijf en leden en het schijnt echt te helpen de zaken in beweging te zetten.

Zwangerschapsmassage

Je sjouwt al maanden met een baby rond, dat doet wat met je lijf! En hadden we het net niet over ontspannen en rust, dan komt die baby wel? Neem een lekkere zwangerschapsmassage! Maar zoek wel even iemand die daarin gespecialiseerd is. Of het echt helpt bij bevallingen opwekken is de vraag, maar het zorgt in ieder geval voor rust…

Voetmassage

Er zijn mensen die zweren bij een voetmassage om de bevalling op te wekken. Dat komt omdat bij een voetmassage punten op de voet gemasseerd worden die in verbinding staan met hormonen en organen. Je hoeft er iet in te geloven, om het te proberen natuurlijk. Als je een voetmassage overweegt, laat het doen door een professional die gespecialiseerd is in het masseren van zwangere vrouwen. Het werkt pas als je langer dan 40 weken zwanger bent. Eerder gaan heeft dus geen zin, tenzij je een voetmassage natuurlijk heel lekker vindt.

Acupunctuur


Een eeuwenoude Chinese wijsheid, dat moet wel helpen natuurlijk! (alleen ik heb nog nooit horen vermelden dat alle Chinese vrouwen pijnloos bevallen…)
Maar als je er in geloofd, kun je het rustig doen. De WHO heeft verklaard dat het in ieder geval niet gevaarlijk is.
Acupunctuur schijnt ervoor te zorgen, dat de bloedtoevoer naar de baarmoeder verhoogt wordt, het hormonale reacties beïnvloed en dat het het samentrekken van de baarmoeder stimuleert.
Let op: laat dit altijd door een arts doen!

Acupressuur

gaat in principe van hetzelfde principe als acupunctuur uit, maar werkt niet met naalden, maar met de druk van een duim op de bepaalde punten.

Seks:

The way to get the baby in, is the way to get the baby out, schijnt een Amerikaanse verloskundige ooit te hebben gezegd.
Een goede vrijpartij zorgt in ieder geval voor…jawel oxytocine.
Ik ken een aantal vrouwen die zegt dat het bij hen prima gewerkt heeft. Persoonlijk moest ik met mijn 30 kilo extra, niet aan seks denken…Ik kon me al niet eens meer spontaan  omdraaien.
.

Volle maan

Ik heb er nooit in geloofd, zei mijn verloskundige. Tot ik in een weekend met volle maan drie extra bevallingen had. Sindsdien heb ik ontzag voor volle maan

Ananas eten

In ananas zit kinine. En dat zou moeten helpen de bevalling op gang te brengen. Het is totaal niet wetenschappelijk bewezen. En als het al waar zou zijn, moet je enorm veel ananassen eten, om een heeeeel klein beetje kinine binnen te krijgen. Laat maar, zou ik zeggen.

Vrouwenmantel en frambozen thee

Die goede ouwe vrouwenmantel, in de middeleeuwen geloofden men al in haar, als het ging om menstruatieklachten te verzachten. Maar ja, in de Middeleeuwen hadden ze nog geen paracetamol, moet je maar denken.

Thee van vrouwenmantel bevat tannine, een stof die kan zorgen voor een samentrekken van de baarmoeder. Je mag het daarom niet drinken in de eerste maanden van de zwangerschap. Wel na 40 weken als je juist wil dat de baarmoeder samentrekt. Niet meer dan 3 koppen per dag!

Frambozenblad thee wekt de bevalling niet op, maar zou moeten zorgen voor een soepele bevalling.
Moet ik nog toevoegen dat het wetenschappelijk nooit is bewezen, of had je dat al door

lees ook: bevallen zoals jij het wil

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *