Op hoeveel manieren kan je uitscheuren?

ruptuur

op hoeveel manieren kan je uitscheuren na je bevalling: een overzicht van alle rupturen

Veel vrouwen zijn bang voor uitscheuren tijdens de bevalling. En laten we eerlijk zijn, bij veel vrouwen gebeurt dat ook. Maar je kan op veel plekken en veel manieren uitscheuren. En op de ene plaats is het veel erger dan de ander.

Uitscheuren tussen de vagina en de anus: Perineumruptuur

De Perineumruptuur is de ruptuur die het meeste voorkomt. Het kan je in verschillende gradaties overkomen. Een eerstegraads ruptuur geneest meestal vanzelf. Een tweede en derdegraads ruptuur, moeten vaak gehecht worden, maar genezen over het algemeen binnen 6 weken.
En maak je niet al te bezorgd: aar 2 op de 100 vrouwen die een Perineumruptuur krijgen een derdegraads, of te wel totaalruptuur

Uitscheuren bij je schaamlippen: De labiaruptuur

Onthoud het woord labia voor schaamlippen, dan kan je je in het ziekenhuis keurig netjes uitdrukken, als je “daar onder” open ligt.
Zo’n ruptuur, waarbij dus een van de kleine schaamlippen door midden ligt, klinkt erger dan het is. Als er gehecht moet worden, moet dat wel onder verdoving, maar gelukkig hoeft dat niet altijd.
Deze ruptuur geneest snel, na een dag of vier is het leed meestal geleden.

Uitscheuren in je vaginawand: de vaginaruptuur

Over deze vorm van uitscheuren is weinig te vinden. Wat er gebeurt is dat een stukje aan de binnenkant van de vagina scheurt. Het is natuurlijk afhankelijk van de diepte van de scheur hoe erg zo’n ruptuur is.

Wanneer je baarmoeder uitscheurt: de cervixruptuur

Gelukkig komt deze ruptuur echt heel weinig voor. Het is een gevaarlijke ruptuur,de bloedvaten in de baarmoeder kunnen mee scheuren. Dus reken maar dat er gehecht moet worden

En tenslotte…wanneer je clitoris uitscheurt: clitorisruptuur

Aiiii, een plek die bedoelt is voor genot en niet voor pijn. Gelukkig komt deze vorm van uitscheuren echt heel weinig voor. Maar mocht het gebeuren, moet er altijd gehecht worden.
Want je clitoris ligt vlak bij je urinebuis en die kan mee scheuren…
We kunnen het niet mooier maken dan het is en zo’n hechting kan ook nog eens behoorlijk pijnlijk zijn.

lees ook: De totaal ruptuur

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *