Moeder moet bij rechter 9 weken ouderschapsverlof afdwingen

Een vrouw die net moeder was geworden moest bij haar werkgever via de rechter afdwingen dat zij 9 weken zwangerschapsverlof mocht opnemen.

In loondienst heb je recht op 9 weken ouderschapsverlof

Als je in loondienst bent, heb je daar recht op. 
Maar haar werkgever, een notariskantoor, zei dat hij haar geen 9 weken kon missen. 

En dus schakelde de vrouw een rechter in 

Ouderschapsverlof van 9 weken 

De vrouw in kwestie werkte relatief nog maar kort bij de notaris, sinds december 2021. Kort daarna werd ze zwanger. Ze had een dienstverband van 17, 5 uur per week. In augustus vroeg ze aan haar werkgever of ze de 9 weken zwangerschapsverlof aansluitend vanaf maart 2023 kon opnemen. 

Vanaf augustus hebben ouders in het eerste jaar na de geboorte van hun kind wettelijk recht op negen weken grotendeels doorbetaald ouderschapsverlof 

Het mocht niet 

Het notariskantoor vond dat niet goed: de vrouw was te hard nodig, ze konden haar niet zo lang missen. En daar de krapte op de arbeidsmarkt zag men ook geen mogelijkheden een vervanger in te huren. 
Kortom het was allemaal al moeilijk genoeg, als er nu ook nog eens 9 weken ouderschapsverlof aan het zwangerschapsverlof vast kwamen te zitten, werd het echt te moeilijk voor de bedrijfsvoering van het notariskantoor. 

De uitkomst ligt niet vast 

De vrouw stapte dus naar de rechter, de uitkomst van haar verzoek om haar 9 weken ouderschap aan haar zwangerschapsverlof te plakken, lag niet helemaal vast. 
Ouders hebben recht op dit verlof, maar werknemers hebben een stem wanneer dit verlof mag worden opgenomen. De werkgever kan verlof weigeren op grond van ‘een zwaarwegend bedrijfsbelang en in uitzonderlijke gevallen’. 

De rechter stelde de vrouw in het gelijk: De twee collega’s op het notariskantoor namen haar werk nu ook al over. EN bij een baan van 17,5 uur in de week kan je ook geen wonderen verwachten als het gaat om verlichten van werkdruk. 

Van de redactie 

Zoals die notaris zegt: er is krapte op de arbeidsmarkt. Ik zou zeggen, meid maak er gebruik van en zoek een leuke baas 

Bron RTL nieuws 

lees ook: Poolse vrouw is niet Maddy McCann

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *