Bang voor de bevalling

bang voor de bevalling

Iedereen is wel een beetje bang voor de bevalling, zeggen ze. Eerlijk gezegd: Die van mij bleven zo lang zitten, dat ik  allang blij was dat ze eruit kwamen…

Maar natuurlijk vond ik – zeker de eerste bevalling – wel spannend. Dat hebben we inderdaad allemaal.

Het verschil tussen op zien tegen en bang zijn voor de bevalling.

Iedere moeder ziet in bepaalde mate op tegen de bevalling: Gaat het lang duren, scheur ik in en  het meest belangrijke: Komt de baby gezond ter wereld? Dat zijn heel normale vragen. Ze kunnen je meer en minder dwars zitten. Daar kom ik straks op terug.
Het wordt een ander en een veel minder prettig verhaal, wanneer je zo bang bent voor de bevalling dat je een bevalling ( en dus een zwangerschap) probeert te vermijden. In dat geval spreken we van spreken we van tokofobie

Zo bang voor de bevalling: tokofobie

Er bestaan twee vormen van tokofobie
1) De primaire tokofobie. Vrouwen die hier last van hebben zijn nooit zwanger geweest. Het idee van bevallen, grijpt ze bij de keel.
2)De  secundaire tokofobie. Vrouwen die hier last van hebben, hebben deze angst ontwikkeld na een nare bevalling, als gevolg van een miskraam of doodgeboorte.

In beide gevallen gaat het om een serieuze en ingrijpende angst, die voor de vrouw in kwestie heel reëel is, al heeft ze in werkelijkheid niet zo veel reden om bang te zijn

Waar uit toxofobie zich in.

Vrouwen die echt wezenlijk bang zijn voor de bevalling uiten die angst vaak in:
       Angst voor pijn en dan natuurlijk de pijn van de bevalling, maar ook in:

  • Het herbeleven van een eerdere nare ( traumatische) ervaring. Dat is zeer zeker het geval bij vrouwen die secundaire toxofobie hebben. Maar  het komt ook voor bij vrouwen die seksueel misbruikt zijn.
  • Het gevoel bij de bevalling de controle te verliezen, wat ook voor kan komen omdat bevallingen sterk gemedicaliseerd zijn, of omdat de vrouw weinig vertrouwen heeft in hulpverleners in het algemeen.
  • Angst geen goede moeder te zullen zijn
  • Geen steun vanuit de omgeving ervaren.

Hoe help je een vrouw met toxofobie

Angst is een slechte raadsheer, dat weten we allemaal. En het is ook heel lastig iemand van een angst af te praten. Ook al kom je met nog zoveel cijfers en statistieken dat Nederland het meest veilige land ter wereld in om te bevallen, voor wie bang is, maakt dat allemaal niks uit.
Je mag in zo’n geval gerust zeggen, dat je begrijpt dat iemand bang is, maar dat jij de angst wel heel groot vindt. En raad haar dringend aan hulp te zoeken bij haar verloskundige. Of een andere deskundige, als ze zich daar meer op haar gemak voelt.
Je kunt ook hulp zoeken bij stichting bevallingstrauma

Opzien tegen de bevalling

Wanneer je opziet tegen de bevalling zijn er veel verschillende dingen die je kan doen, om jezelf niet helemaal gek te maken.
Wat helpt is heel persoonlijk. Jij zal moeten uitzoeken wat bij jou past. De een  vermijdt griezel verhalen over bevallingen, de ander schrijft een geboorteplan waarin tal van verschillende scenario’s zijn opgenomen. Het kan ook helpen om er met vriendinnen die al bevallen zijn over te praten, je kan een zwangerschapscursus opzoeken, waarbij ook veel gesproken wordt over de aanstaande bevalling en waar je niet alleen maar puffend op een matje hoeft te liggen. Wat ook helpt als je bang bent voor de bevalling is zorgen dat je goed geïnformeerd bent. Lezen, video’s over gewone bevallingen bekijken. Dat kan je helpen een gevoel te ontwikkelen: ik weet wat me te wachten staat. En dat is vaak een goed hulpmiddel, wanneer je bang bent. (en niet alleen als je bang bent voor de bevalling)

lees ALLES over de bevalling

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *