Zo bereid je je als aanstaande ouders goed voor

voorbereiden op de bevalling

Een baby krijgen is waarschijnlijk een van de meest aangrijpende gebeurtenissen in je leven. Naast dat een zwangerschap je leven al aardig op zijn kop zet, zijn er ontzettend veel dingen die je moet regelen en waar je aan moet denken als je een kind krijgt. Daarom vind je in dit artikel een lijstje met de beste tips voor alle aanstaande ouders. Voorbereiden op de bevalling : daar pluk je echt de vruchten van!

Praktische zaken

Een baby krijgen brengt een hoop geregel met zich mee. Zo is het vaak verstandig om op tijd zwangerschapsverlof aan te vragen, kraamzorg te regelen en de baby in te schrijven voor kinderopvang (de wachtlijsten zijn soms erg lang, dus wees er op tijd bij). Daarnaast moet de vader, indien jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, de baby erkennen. Het is verstandig om dit zo’n 2 maanden van tevoren in orde te maken, zo heeft de baby ook in het geval van vroeggeboorte juridisch gezien meteen een vader.

Heb je alles in huis?

Aangezien je nooit weet wanneer een baby precies komt én hoogzwanger winkelen niet ideaal is, is het belangrijk om op tijd alles in huis te hebben voor de kleine. Op internet zijn verschillende lijstjes te vinden waarin je kunt nalezen wat een pasgeboren baby allemaal nodig heeft. Denk er ook aan om op tijd een vluchtkoffertje klaar te zetten met spullen. En dan zowel voor zowel de baby als voor de aanstaande ouders. Zo weet je zeker dat je, als de weeën eenmaal beginnen, niet meer in paniek hoeft te zoeken naar schoon ondergoed voor na de bevalling. Of kleingeld voor de parkeergarage.

Voorbereiden op de bevalling

Naast het klaarzetten van je vluchtkoffertje, zijn er uiteraard ook nog andere dingen die je kunt voorbereiden voor de bevalling. Maak bijvoorbeeld een geboorteplan, waarin alle wensen staan die jij rondom de bevalling hebt. In dit artikel lees je meer over hoe je zelf een geboorteplan kunt opstellen. Ook kun je ervoor kiezen om een zwangerschapscursus te volgen. Met behulp van een zwangerschapscursus kunnen zowel jij als je partner zich goed voorbereiden op de bevalling. En meer leren over bijvoorbeeld ademhalingstechnieken en manieren om te ontspannen tijdens de bevalling.

Zorgverzekering

Tijdens de zwangerschap is het al belangrijk om een aantal keer contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zo is het verstandig om na te vragen welke kosten er allemaal gedekt worden rondom de bevalling en de kraamzorg. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je de baby moet aanmelden bij de zorgverzekering voordat hij vier maanden oud is. Als je dit niet doet, zul je de gemaakte zorgkosten zelf moeten betalen. Aangezien dit behoorlijk kan oplopen, is het dus belangrijk om dit niet te vergeten. Maak er dus een aantekening van in je agenda of zet alvast een conceptmail klaar.

Vergeet niet te genieten

Naast al het geregel van deze serieuze en praktische zaken, moet je natuurlijk ook niet vergeten te genieten van je rol als aanstaande ouder. Concentreer je dus ook vooral op de leuke voorbereidingen. Zoals het uitzoeken van geboortekaartjes en het inslaan van een hoop beschuit en muisjes.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *