Transpositie van de grote vaten – verhaal van Guido

transpositie van de grote vaten

Transpositie van de grote vaten: wanneer je baby met een hartafwijking geboren wordt.

De geboorte van M liet 11 dagen op zich wachten Dus ging ik er bij nr twee vanuit dat het nu wel weer zo zou gaan. Toen ik bijna 2 weken overtijd was, werd ik door de gynacoloog naar het ziekenhuis gestuurd. Een echo wees uit dat alles met het kindje goed was.

G was anders..

Al met al kwam ik maandag in het ziekenhuis en om half 9 zat het infuus erin. Pas na de middag begon het infuus te werken en om half 4 is Guido geboren.
Omdat Guido ‘overtijd’ was, werden er meerdere testen gedaan. Bij een van de testen vond een assistent dat Guido anders was. Voor de zekerheid de kinderarts er maar bij laten halen. Die stelde ons gerust door te zeggen dat ze hem zouden meenemen voor wat onderzoeken.

 G was blauw rond zijn mondje..

Mijn man ging naar huis met ons 1e kind om hem te eten te geven en hem naar bed te brengen. De volgende dag zouden mama en broertje Guido naar huis komen. Toen ik in de kraamkamer lag, kwamen de kinderarts en de gynaecoloog, die vrijdag nog de echo heeft gedaan, langs.
Ze wilden eerst niet direct zeggen hoe of wat alleen maar dat het niet goed zat bij Guido. Omdat we niet precies wisten hoe laat Peter er weer zou zijn, hadden ze mij toch al kort geïnformeerd wat het was.
Guido was nl. blauw gekleurd rond z’n mond. Toedienen van zuurstof deed niets veranderen, dus het had niets met de longen te maken. Er werd direct gedacht aan een hartafwijking; transpositie van de grote vaten. Om half 9 kwam Peter weer in het ziekenhuis en die had het niet meer.

Transpositie van de grote vaten

Guido werd vervoerd naar het AMC en wij reden er in onze eigen auto achteraan. In het AMC werd ons om 23.30 uur verteld dat het inderdaad om transpositie ging. Dit houdt in dat de aorta en de longslagaders verkeerd om aangelegd waren. Met veel info en brochures gingen we van intensive care (ic) af richting mijn kraamkamer in het AMC en Peter ging vervolgens naar huis om onze oudste (de volgende dag) te vertellen dat mama en broertje nog niet thuis kwamen.

Medicijnen en operatie

Op IC werd met medicijnen een verbinding opengehouden en moest Guido op zo’n kort mogelijke termijn geopereerd worden. Binnen de 4 dagen werd hij geopereerd in Leiden. En daarna moest Guido het zelf gaan doen. Hij is in totaal 4 weken in het ziekenhuis geweest.

Opening in het hartje

Als we Guido nu zien, merk je er helemaal niets van dat hij zo’n zware operatie heeft ondergaan. Vaak krijgen wij vragen of ze dit niet op de echo’s hadden moeten zien. Waarop wij vervolgens alleen kunnen antwoorden dat we het niet hadden willen weten omdat je je dan alleen zorgen gaat maken. Bij Guido is bij de controles ook nog een flinke opening in z’n hartje ontdekt. Veel kinderen hebben dit en vaak groeit het ook dicht. Dit is even afwachten.

transpositie van de grote vaten

transpositie van de grote vaten

Rustig blijven

In juni 2007 moeten we pas weer op controle en kan met een echo worden bekeken of het gat wellicht is dichtgegroeid. Als het gat blijft bestaan en Guido krijgt klachten dan wordt hij op +/- 4 jarige leeftijd geopereerd. Wij maken ons hier niet druk om. Het kan nog dichtgroeien en als het niet zo is, dan moeten we het nemen zoals het is. Na die eventuele operatie wordtGuido echt een kind zoals ieder ander kind en kan hij gewoon lekker mee gymmen op school, ravotten, voetballen met vriendjes en ga zo maar door.

Veelal krijgen wij te horen dat we er zo makkelijk over praten. Ik denk dat dat ook zo is, maar wij hebben gemerkt dat door het er zo vaak over te hebben het wel makkelijker wordt. Door er niet over te praten, verdwijnt het toch ook echt niet.

Tamara, moeder van Mike (3) en Guido (8mnd) en getrouwd met Peter

Een informatief filmpje over transpositie van de grote vaten

lees ook: de bevalling van..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *