Bundeltje geluk

kindje krijgen

Over het grote wonder dat een kindje krijgen heet..

Ongedurig staat ze aan de zijkant, haar handen rusten liefdevol op haar dikke buik. Aan de omvang van die buik te zien duurt het niet heel lang meer voor haar kindje geboren zal worden. Ze is in gesprek en iedereen in de volle wachtkamer van de huisarts luistert ongewild mee. Ik hoor haar praten over alle voorbereidingen rondom de geboorte van haar kindje. Alle informatie die ze opzocht op het internet en de vloedgolf aan informatie die ze van alle kanten ongevraagd over zich heen krijg. Ik hoor de onrust in haar woorden en voel met haar mee, want zwanger zijn, is an sich al spannend.

Kindje krijgen: een magische tijd

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik in verwachting was van onze oudste, wat een magische tijd was dat. Ik genoot er volop van, van het zwanger zijn. Die bewegende buik als ik in de ochtend eigenlijk moest opstaan om naar mijn werk te gaan was steeds weer een cadeautje. Bij onze jongste had ik daar toch veel minder tijd en aandacht voor. Druk als ik was met het combineren van mijn baan en een opgroeiende peuter.

Op de baarkruk

Die tweede zwangerschap was in alle opzichten anders dan mijn eerste want ik wist inmiddels wat me te wachten stond. Wat bleef was de spanning. Gaat het wel goed daarbinnen in die buik. Is het kindje gezond en zal ik van deze baby net zoveel kunnen houden als van die eerste? En ook de bevalling was totaal anders dan de eerste keer. Onze oudste werd in ons bed geboren, de jongste zag het levenslicht met haar moeder op een baarkruk, liggen ging eenvoudigweg niet. Daarentegen was haar babytijd vele malen relaxter en ook borstvoeding geven ging als vanzelf, wat genoot ik daarvan.

kindje krijgen

Gelukkig was er nog geen internet

Maar ik ben wel blij dat het internet indertijd nog niet bestond. Ik had mezelf ongetwijfeld gek gemaakt met alles wat je daar aan informatie kan vinden. Toen ik ’s nachts weeën kreeg waren er herhalingen van Oprah Winfrey op tv. Netflix bestond nog niet en ook aflevering gemist of smartphones om de tijd te doden tijdens urenlange weeën-stormen was nog niet voorhanden.

Een wondertje in wording

Een kindje krijgen, ik blijf het een wonder vinden. Dat twee mensen samen een compleet nieuw mensje kunnen maken. En steeds weer ben ik dankbaar als een baby gezond en wel geboren wordt met alle vingertjes en teentjes op de juiste plek. Want dat dat niet vanzelfsprekend is heb ik ook van heel dichtbij meegemaakt en het verdriet dat erbij komt kijken is van een weerzinwekkende wreedheid.
Ik kijk naar de zwangere jonge vrouw die samen met de dokter zijn onderzoekskamer inloopt. En ik wens, met heel mijn hart, dat zij over korte tijd met een prachtig bundeltje geluk in haar kraambed ligt. Want een kindje krijgen, gezond en wel, daar is helemaal niks vanzelfsprekends aan.

lees ook van Cynthia : mijn aller mooiste moment

9 antwoorden
 1. Daisy De Vos Burchart zegt:

  Gelukkig nooit echt last gehad van ongevraagde adviezen of juicy bevallingsverhalen..

  Maar wel heel herkenbaar hoor 🙂
  Elke zwangerschap en bevalling is anders.. Daar is geen standaard boekje voor.

  Mooi geschreven 🙂

  Beantwoorden
 2. Cynthia Lukassen zegt:

  Ik ben na een pittige zwangerschap met HG bevallen van een mooie dochter. Het is zeer zeker niet vanzelfsprekend. En alle zwangerschappen en bevallingen zijn (gelukkig ) anders.

  Beantwoorden
 3. cynthia poen zegt:

  Wat heftig Cynthia, HG lijkt me serieus gruwelijk. En wat heerlijk dat jij vervolgens een mooi gezond bundeltje geluk in je armen kreeg 🙂

  Beantwoorden
 4. Frederique zegt:

  Ha ja inderdaad, ik ben ook blij dat er toen geen internet was. Wat heeft dat de wereld toch enorm veranderd in relatief een korte tijd. Ik heb tijdens de nachtweeën heel wat dvd’s bekeken.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *