Haaruitval na je zwangerschap. 

haaruitval

De medische term voor haaruitval na de zwangerschap is alopecia postpartum. Waarschijnlijk kan dat je niet zoveel schelen, maar wil je wel graag weten wat je nu te wachten staat .

Een van de vervelende dingen van ontzwangeren kan haaruitval zijn. Het hoeft je niet perse te gebeuren, maar veel vrouwen verliezen meer haar dan normaal, nadat ze bevallen zijn. 
Dat is helemaal niet raar, sterker nog, dat is heel normaal: na de bevalling, daalt je oestrogeen niveau razendsnel. En daar valt je haar van uit. Niks aan te doen, en het komt weer goed! Tijdens je zwangerschap zat je haar in een groeifase en na je zwangerschap, komt je haar in de overgangsfase. Kijk eens naar:

De drie fasen van haargroei: 

Anagene fase 

De Anagene fase is de groeifase. Ja haren groeien vanuit de haarzakjes onder je hoofdhuid. Deze fase kan duren ongeveer 2 tot 6 jaar, dat is per vrouw verschillend. Maar nu begrijp je ook waarom de ene vrouw veel langer haar krijgt dan de andere. 

Catagene fase 

De Catagene fase is een overgangsstadium die duurt maar een paar weken  In deze fase stopt het haar langzaam aan met groeien, om uiteindelijk over te gaan naar de rustfase. 

Telogene fase 

De Telogene fase is de echte rustfase van het haar. Deze fase duurt een paar maanden, waarin je haar dus echt niet groeit. Daarna start de nieuwe groeicyclus, de Anagene fase, weer. De oude haar wordt uit het haarzakje geduwd en er groeit een nieuwe haar. 

Wanneer begint haaruitval na de bevalling? 

Het is niet zo dat direct na je bevalling, je haar in bossen uitvalt. Of en hoeveel haar je verliest, verschilt – nogmaals – per vrouw. Maar als je de pech hebt dat je er mee te maken krijgt dan gebeurt dat pas gemiddeld vier maanden na de bevalling. 

Wanneer stopt de haaruitval? 

Bij 80 % van de vrouwen die er last van hebben, stopt de haaruitval na gemiddeld 4 maanden. Het hangt helemaal af van hoeveel tijd jij nodig hebt om je hormoonhuishouding weer in balans te krijgen. EN hoeveel tijd jouw haar nodig heeft om weer te resetten. ( met andere woorden, hoeveel tijd je haar nodig heeft om van Telogene fase naar Anagene fase te gaan. 

Borstvoeding en haaruitval 

Wanneer je borstvoeding geeft, produceer je nog steeds veel oestrogeen. Dat kan ervoor zorgen dat je gedurende de periode van het borst voeden– nog – geen last hebt van haaruitval. Het kan, zeggen we. Helaas zijn er ook vrouwen die tijdens de periode van borstvoeding heftig haaruitval hebben, 

Wat kan je doen tegen haaruitval na de bevalling? 

Hmm, tja, het eerlijke antwoord wil je waarschijnlijk niet graag horen: Niks. Het is een natuurlijk proces dat gewoon vanzelf overgaat. Geduld is het enige wat echt werkt. 

Maar er zijn wel wat zaken te bedenken die mee helpen: een gezonde levensstijl, niet al te veel stress (van stress kunnen haren ook flink uitvallen). En ga gewoon lekker naar de kapper, laat jezelf een andere coupe aanmeten. Daar gaat je haar niet van groeien, maar met een goede coupe, zie je minder dat je haar wat dunner is op dit moment. 

Verwen jezelf met een andere (iets duurdere shampoo). Shampo helpt natuurlijk niet tegen haaruitval (haar groeit van binnenuit en bij mijn weten smeer je shampoo op je hoofd en drink je het niet op) maar het geeft een lekker gevoel: ander geurtje en zo. 

Helpen supplementen?  

Wat denk je zelf? Sterke supplementen moeten dat dan zijn als ze voor extra oestrogeen zorgen… want dat is nu eenmaal de oorzaak van die nare haaruitval…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *