fbpx

Zwangerschap: week 13

11 januari 2018| by: Felice Veenman |988 Views|0 Comments
Zwangerschap: week 13

Je zwangerschap week 13

Week 13 is de week van je zwangerschap waarin veel mensen anderen gaan inlichten over het kindje dat op komst is. De grootste kans op miskramen is nu voorbij! Voor veel vrouwen is dit ook het moment waarop ze echt van de zwangerschap gaan genieten

Wat gebeurt er in mijn lichaam in mijn zwangerschap week 13 ?

Er wordt meer vruchtwater aangemaakt, dit kan voor jou betekenen dat je buik begint uit te dijen. De bovenkant van je baarmoeder zal nu ongeveer ter hoogte van je schaambeen staan.

Wat te doen in week 13 van de zwangerschap

Veel vrouwen vertellen na de 12e week hun werkgever dat ze zwanger zijn, maar je mag er nog langer mee wachten.

 Hoe ziet een baarmoeder er uit?

Een peervormige kleine holle spier van 7 tot 10 centimeter lang, dat is je baarmoeder voor je zwangerschap. Een spier die met zes banden aan het bekken is bevestigd, tussen het schaam- en heiligbeen, achter de blaas.

Deze banden zijn erg elastisch, waardoor de baarmoeder goed naar voren en naar achteren kan kantelen, zich kan samentrekken, maar vooral enorm kan groeien. Deze kleine holle spier wordt tijdens je zwangerschap de grootste en sterkste spier van je hele lichaam.

De baarmoeder heeft drie toegangen. Twee openingen bovenaan naar de eileiders en 1 opening aan de onderzijde, de baarmoedermond.

De baarmoedermond is een spleetachtige opening die tijdens de bevalling zelfs 100 keer wijder wordt om de baby door te kunnen laten.

De baarmoeder bestaat uit vier lagen. De buitenste wordt pas actief als de weeën de baarmoedermond openen (ontsluiting). Dat is  dus kort voor en tijdens de bevalling. De tweede laag bestaat uit een dicht netwerk van spieren met veel bloedvaten. En de derde uit ringvormig spierweefsel dat de baby in de baarmoeder draagt. De vierde laag is de binnenste laag waarop een dik, weelderig voeding rijk slijmvlies ligt, hierin nestelt de bevruchte eicel.

 Lees verder zwangerschap week 14

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *