9 weken zwanger

9 weken

9 weken zwanger, dit is een belangrijke week! Vanaf dit moment wordt je baby niet meer embryo genoemd maar foetus. De armen en benen kunnen schoksgewijs bewegen.

Hoe groot is de baby in week 9

Je baby is zo groot als een druif. (eentje he, geen tros)

9 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in maand 3!

Je baby als je 9 weken zwanger bent

  De vermoeidheid waar jij nu misschien wel last van hebt wordt veroorzaakt doordat je baarmoeder groeit, er extra bloed wordt aangemaakt en doordat je veel meer hormonen produceert dan voor de zwangerschap. Het enige wat hiertegen helpt, is gewoon gaan rusten.
Met een Doppler kan je verloskundige nu de hartslag van je baby horen. Voor veel mams-to-be een emotioneel moment: je hoort het hartje van je kind!
Je kind wordt steeds meer een echt mensje, met vingertjes en teentjes.
De aanleg van de tandjes begint
De vier kamers van het hart hebben zich gevormd, wist je dat het hart van je baby in de baarmoeder twee keer zo snel slaat als jouw hart?

Hoe voel je je als je 9 weken zwanger bent

Je kunt nog steeds last hebben van veel en rare trek. Geef daar gerust met mate aan toe. Jezelf alles ontzeggen, gaat niet helpen. Voortdurend de ijskast leeg eten ook niet.
Er zijn ook vrouwen die ineens last krijgen van trek in niet echt eetbare zaken: modder, stijfsel, klei… Dat is een zwangerschapssymptoom dat Pica heet. Ga daarmee naar je huisarts. Niet voor schamen, gewoon naar de huisarts gaan!

Je kunt het hartje horen kloppen. Mocht het je lukken: probeer dan zo’n ouderwetse “toeter” te pakken te krijgen die de huisarts gebruikt. Dan kan manlief ook luisteren. Als je wat verder in de zwangerschap bent, lukt het ook prima met een wc-rolletje! Het is zoiets intiems om samen naar de hartenklop van je kind te luisteren.
En natuurlijk ben je nog steeds…juist ja, moe. Dat hoort bij zwanger zijn

Checklist: week 9 van de zwangerschap

  • Maak een afspraak met je verloskundige of de echoscopist voor de termijnecho van twaalf weken.
  • Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden van prenatale screening (hierbij wordt jouw ongeboren kindje onderzocht op mogelijke afwijkingen).
  • Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar.

Lees ook 10 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot we

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *