40 weken zwanger

40 weken zwanger

40 weken zwanger, dit is de week van je zwangerschap van de uitgerekende datum. Pin je niet te veel vast aan deze datum. Uit ervaring kan ik vertellen dat het nog wel 3 weken kan duren!

Hoe groot is de baby in week 40

je baby is 50 centimeter, zo groot als een pompoen

40 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in de negende maand

Je baby als je 40 weken zwanger bent

Natuurlijk hoop je dat HET nu zo ver is.
Maar let op: Nog geen 5% bevalt namelijk op de uitgerekende datum. De weeën kunnen op meerdere manieren beginnen. Ween, breken van vliezen. Of misschien moet je wel vaak naar de wc (je darmen kunnen reageren op het gerommel in je buik).

Weeën, wat is dat?

Tijdens je bevalling spelen net zoals tijdens je zwangerschap hormonen een grote rol.
Ten eerste wordt een wee veroorzaakt door de bevallingshormonen oxytocine en prostaglandine. Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder steeds krachtiger gaat samentrekken.
Daarnaast is er nog een hormoon in het spel, adrenaline. Adrenaline heeft juist een tegenovergestelde werking dan oxytocine en prostaglandine. Als je je dus ergens niet op je gemak voelt, het erg koud hebt, of ergens erg van schrikt zullen de weeën weer gaan afnemen.
Daarnaast is het zo dat hoe minder adrenaline jij tijdens de bevalling in je bloed zult hebben, hoe meer endorfine aangemaakt zal worden.
Dit is het vierde en ook heel belangrijk hormoon dat tijdens je bevalling een rol speelt. Endorfine is een lichaamseigen drugs. Je kunt ervan in een soort roes raken en het zorgt ervoor dat de pijn draaglijker wordt. Hoe minder jij je verzet tegen de pijn en hoe beter jij rust tussen de weeën in, des te meer endorfine en des te krachtiger de weeën.

Oké we weten het: makkelijk praten als je geen weeën hebt. Maar wie weet kan je met deze kennis je voordeel doen, als je eenmaal aan het bevallen bent.

Hoe voel je je als je 40 weken zwanger bent?

Waarschijnlijk ben je ongeduldig: het mag nu wel eens gebeuren….

Checklist: week 40 van de zwangerschap

Alles staat klaar, hou je mobiel (en eventueel je camera opgeladen) zorg dat er meer dan voldoende benzine in de auto zit….

Lees verder 41 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *