8 weken zwanger

Zwangerschap week 8

8 weken zwanger, dit is de week van het ontstaan van het skelet van je baby. Bovendien beginnen  in deze week gaan de hersenen van je baby te werken.

Hoe groot is de baby in week 8?

Je baby is nu ….cm zo groot als een kidneyboon

8 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in de tweede maand

Je baby als je 8 weken zwanger bent

Alle organen zijn vanaf nu aanwezig. Ze kunnen echter nog niet functioneren, dat moet later komen, na veel aanpassingen en ontwikkelingen.
De ingewanden beginnen te groeien.
Het embryo zweeft nu vrij rond in het vruchtwater. De enige verbinding die het heeft, is de navelstreng die het embryo met de moeder verbindt.
De spieren beginnen te werken. De foetus kan armen en benen een beetje bewegen. De vingers gaan los van elkaar. De handen krijgen vingers met “zwemvliezen” ertussen.
Het zenuwstelsel begint zich te vormen door zenuwcellen, die contact met elkaar maken. De zenuwcellen vermeerderen heel snel. In een paar seconden komen er zo’n duizend zenuwcellen bij.
De hersenen zijn in de 8e week nog maar zwak ontwikkeld. Het hoofd is in verhouding tot het lijf erg groot, deze neemt nog het grootste deel van de lengte van je embryo nu in beslag. De mond en binnenoor ontwikkelen zich.
Echte botcellen zijn er nog niet, maar wel een skelet van kraakbeen.
Het hartje klopt zo’n 60 keer per minuut
En de lever maakt bloedcellen aan.

Hoe voel je je als je 7 weken zwanger bent

Vertraagde stoelgang

Door de zwangerschapshormonen gaan je darmen wat langzamer werken, helaas betekent dit voor veel zwangeren een moeizamere stoelgang of soms zelfs obstipatie. Door veel vezelrijk te eten (groenten en fruit), minimaal 2 liter water te drinken en voldoende te bewegen zou het beter moeten gaan. Eventueel zou je iets laxerends drinken dit kan geen kwaad voor de baby en wil soms wel goed helpen. Blijf je ondanks dit alles toch erg last houden van harde ontlasting of niet meer naar de wc kunnen meld dit dan even aan je verloskundige.

Opgeblazen gevoel

Dit is ook zo’n typisch zwangerschapskwaaltje: het voelt alsof je ongesteld moet worden, je kleren zitten strak en onprettig, terwijl je nog helemaal niet veel aangekomen bent

Je ruikt meer/anders

Dit is een zwangerschapssymptoom waar lang niet iedereen last van heeft. Maar het kan echt gebeuren, dat je ineens walgt van geuren, die je vroeger lekker vond. Een kop koffie bijvoorbeeld, maar ook je gewone parfum. Troost je, in de tweede helft van je zwangerschap, is het meestal over

Heftig dromen

Is dromen een zwangerschapssymptoom? Jazeker! Je hele wereld staat nu op zijn kop! Je bent heel blij, maar misschien zie je er tegelijkertijd wel tegenop…dat komt altijd terug in dromen. Niets om je zorgen over te maken!

Checklist: week 8 van de zwangerschap

Begin er een goede gewoonte van te maken om zonnebrand crème te gebruiken, ook als je dat normaal gesproken niet doet. Dat kan helpen een zwangerschapsmasker te voorkomen

 lees verder: 9 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *