5 weken zwanger

weken zwanger

Als je 5 weken zwanger bent, is dit de week van de zwangerschapstest. De week van ongeloof of je het echt goed gezien hebt: staat het er echt?? Ben ik echt zwanger??Ondertussen ontwikkeld het embryo zich razendsnel.

Hoe groot is de baby in week 5?

Je baby is ongeveer zo groot als een sesam zaadje. Juist ja, nog heel klein dus.

5 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in je tweede maand!

Je baby als je 5 weken zwanger bent

De menstruatie blijft uit en een zwangerschapstest zou nu een positief resultaat geven. Maar ook al is de zwangerschap net ontdekt, het vruchtje is al drie weken oud. Was het voorheen vooral een ronde klomp met cellen, nu ziet het vruchtje er wat opgerekt uit (een “boontje”): er is bepaald wat de bovenkant en onderkant, rechter- en linkerkant van het embryo moeten gaan worden en daarmee zijn dus ook de plaatsen voor de organen vastgelegd.

Er wordt een begin gemaakt met de aanleg van hart en centraal zenuwstelsel. Ook de lever, nieren en darmen beginnen zich vanaf nu te ontwikkelen en de navelstreng wordt deze week gevormd.

Zolang de baby in de baarmoeder zit krijgt hij voedingsstoffen en zuurstof via de placenta. De vrucht is nog geen 2 millimeter lang (de grootte van het puntje van je potlood, onvoorstelbaar klein, maar aanwezig!).

De basis van het centrale zenuwstelsel, placenta en navelstreng wordt gevormd. De vlokjes rondom het embryo komen samen en vormen bloedvaatjes die samenkomen in steeds grotere bloedvaten waarna ze uitmonden in een hechtstuk die de navelstreng zal worden. De uitwisseling van bloedplasma tussen de moeder en foetus komt tot stand  (dus ook de uitwisseling van de schadelijke stoffen!).

Er wordt er een begin gemaakt met de aanleg van het ruggenmerg en daarna de hersenen. Aan het einde van deze week wordt een begin gemaakt aan het spijsverteringsorgaan. Een spannende week voor veel vrouwen.

Ongelooflijk, is het niet wat er allemaal in je lichaam gebeurt in week 5 van je zwangerschap!

Hoe voel je je in week 5 van je zwangerschap

Dit is de periode waarin je van die rare trek begint te krijgen, op van die rare momenten. Of ineens lust je dingen niet meer die je altijd lekker vond. Met dank aan de hormonen, die hier voor zorgen. Bij de meeste vrouwen gaat het allemaal vanzelf weer over.
Misselijkheid kan je ook ervaren, en dat hoeft echt niet alleen in de ochtend te zijn. Heb je echt last van misselijkheid, praat dan met je huisarts

 Checklist: week 5 van de zwangerschap

  • de zwangerschapstest;
  • de vlokkentest. Als je een vlokkentest uit wilt laten voeren ga dan nu langs de huisarts voor een verwijzing naar de gynaecoloog. De test vindt plaats tussen de 8e en 11e week van je zwangerschap en vaak is er een wachtlijst.

De zwangerschapstest

De meeste zwangerschapstesten bestaan uit een staafje in een plastic omhulsel met aflees venster. Op dit staafje moet urine aangebracht worden. Dit kan vaak op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door er overheen te plassen, maar mensen die dit lastig vinden kunnen eerst wat urine opvangen in een bakje en hier het staafje een × aantal seconden inzetten.

Als er voldoende HCG (het hormoon dat je lichaam aanmaakt als je zwanger bent) in je urine zit zal dit een positief resultaat opleveren. Afhankelijk van de test zal dit dus een stip in het afleesvenster zijn, twee streepjes zijn in plaats van een, of misschien wel het woord ZWANGER in het beeldscherm.

Lees verder 6 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot we

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *