14 weken zwanger

14 weken

14 weken zwanger dit is de week  is de week van je zwangerschap waarin  het gezichtje van je baby af is. Ook de “zwemvliezen “zijn tussen de vingertjes verdwenen.

Hoe groot is de baby in week 14

je baby is zo groot als een citroen, ongeveer 8 ,5 cm

14 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?


je bent in de vierde maand

Je baby als je 14 weken zwanger bent ?

Je kind krijgt nu overal donshaartjes die zitten blijven tot ongeveer de 37e week. Men neemt aan dat die haartjes het huidsmeer (dat door de talgkliertjes wordt aangemaakt) op zijn plek moeten houden. Huidsmeer is nodig om de huid van de babye te beschermen : hij dobbert immers de hele tijd in dat vruchtwater rond?
Je baarmoeder heeft het formaat van een stevige vuist.
De stembanden van je baby zijn klaar en het gezicht is “af”.
Nu kan de foetus de vingertjes ook afzonderlijk bewegen, want de “zwemvliezen” zijn verdwenen.
En…hij kan duimzuigen

Hoe voel je je als je 14 weken zwanger bent ?

Je krijgt weer energie !!
Door je hormonen kan je uiterlijk gaan veranderen. Helaas betekend dit niet altijd dat het in de positieve zin veranderd, ook al wordt dit soms wel gedacht…
Je kan misschien je baby al voelen. De meeste moeders voelen hun kind bewegen tussen de 14 en 20 weken

 Wat is vruchtwater?

Vruchtwater is een kleurloze, tamelijke zoete levenselixer voor de baby. Het bevat belangrijke voedingsstoffen, beschermt tegen temperatuurschommelingen en infecties en voert afvalstoffen af.

Maar dat niet alleen, het fungeert ook als een natuurlijke stootkussen die beschermt tegen o.a. baarmoedersamentrekkingen.

Zowel de moeder als baby zorgen voor het ontstaan van vruchtwater. Het grootste deel (98-99%) bestaat uit puur water wat door de moeder geleverd wordt. De rest is afkomstig van plasjes, afgeschilferde huidcellen van de baby, voedingsstoffen en placentahormonen.

Het vruchtwater wordt zeer snel ververst, vlak voor de bevalling wordt zelfs elk uur bijna een halve liter oud vruchtwater geabsorbeerd door de placenta om het daarna te vervangen door nieuw vruchtwater.

Door de geleiding van het vruchtwater kan de baby al snel geluiden van buitenaf meekrijgen.

Je baby zijn huid is beschermt door een dikke vetlaag (vernix) waardoor zijn velletje geen last zal hebben van het lang in het water liggen.

Checklist: week 14 van de zwangerschap

Het wordt nu ech ttijd je op te geven voor een zwangerchapscursus, sommigen zitten snel vol. En het zou jammer zijn als je de cursus die je het leifst wil doen , niet kan volgen

Lees verder 15 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *