10 weken zwanger

10 weken

10 weken zwanger, dit  is de week dat je baby helemaal compleet is. Hij hoeft alleen nog maar te groeien. Bovendien mag je deze week stoppen met het slikken van foliumzuur.

Hoe groot is de baby in week 10?

Je baby is zo groot als een kumquat

10 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in je derde maand.

Je baby als je 10 weken zwanger bent

Nu is je kindje eigenlijk af! Nou ja, hij moet nog wel flink groeien natuurlijk, maar daar heeft hij de tijd nog voor

Je kindje is nu helemaal compleet en is 4,5 cm groot en 5 gram. Vanaf dit moment gaat hij echt hard groeien: zo’n 2 cm per week!
In de onder en bovenkaak zitten al 20 kleine bobbeltjes die de aanstaande melktandjes zijn.
Via de navelstreng krijgt je kindje alle voedingsstoffen binnen.
Alle organen zijn natuurlijk nog niet volgroeid en rijp. Het hoofdje is nog de helft van de totale foetus.
Vanaf nu mag jij stoppen met foliumzuur. Het is absoluut geen probleem om door te gaan met het foliumzuur (als het bij je zwangerschapsvitamine inzit) maar het is niet meer nodig. Je broeken kunnen onderhand strak gaan zitten van je opgeblazen darmen.

Navelstreng

De navelstreng is een buis, waarin een aantal bloedvaten lopen, waardoor je baby in de baarmoeder verbonden is met de placenta. De navelstreng maakt deel uit van de bloedsomloop van je kindje. Bij een volgroeide baby is een navelstreng ongeveer 50 cm lang en 2 cm dik. De navelstreng bestaat uit twee slagaders en een ader. Deze aderen zijn omgeven door een gelei (gelei van Wharton).

De navelstreng kan eventueel om de nek van de baby zitten (navelstreng omstrengeling), maar dit geeft zelden problemen gedurende de zwangerschap. Tijdens de bevalling kan een omstrengeling, vooral als het twee keer om de hals van de baby zit, een probleem geven bij de verdere geboorte van het kind. De navelstreng wordt dan te kort en kan aangetrokken worden om de hals. Indien het hoofdje geboren is wordt daarom eerst gecontroleerd of de navelstreng om de nek zit. De navelstreng wordt er dan meestal afgehaald, en als dat niet mogelijk is alvast afgenaveld (de navelstreng doorgeknipt) voordat de baby verder geboren wordt.

Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Er blijft na het doorknippen altijd een stukje navelstreng over, dat vanzelf verdroogt en afvalt, vaak in een week. Hierna blijft er een klein litteken over, de navel.

Hoe voel je je als je 10 weken zwanger bent

Langzamerhand begint zich rond je middel een buikje te vormen. Waarschijnlijk pas je net niet meer in je gewone kleren en werk je al veel met broeken en rokken met elastiek in de taille.
Omdat je je nog vaak opgeblazen kan voelen, zijn dat ook de meest comfortabele kleren om te dragen. Wie weet ben je inmiddels al aan zwangerschapskleding toe. Vind je zwangerschapskleding een hele uitgaaf? Speur rond naar de hands zwangerschapskleding.
Je kan ook last van een overmaat aan speeksel hebben, dat gaat vaak samen met erg misselijk zijn. Spuug zo’n overmaat aan speeksel gewoon (stiekem)uit.
Wanneer je zwangerschapskwalen echt vervelend worden en je het gevoel hebt dat dit niet een normaal zwangerschapssymptoom meer is, ga dan naar je huisarts of raadpleeg je verloskundige!
Met 10 weken kan je je kindje nog niet voelen, hij moet nog even wat sterker worden.
Je kans op een miskraam is nu kleiner dan 2%, maar helaas: het kan nog altijd gebeuren….

Checklist: week 10 van de zwangerschap

Het wordt tijd om rond te kijken welke zwangerschapscursus bij je past en je daar voor in te schrijven.
Plan een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist. Je denkt er zo snel niet aan maar Een tandvleesontsteking kan negatieve gevolgen hebben voor jou en je baby.

Lees verder 11 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *