23 weken zwanger

23 weken zwanger

23 weken zwanger, dit is de week van je zwangerschap waarin je misschien wel echt contact met je baby kunt krijgen door bijvoorbeeld zachtjes in je buik te prikken. Of leg je handen op je buik en wacht geduldig…met een beetje geluk schopt je baby zachtjes tegen je handen. Prachtige momenten! Na verloop van tijd zal je baby ook de handen van je partner herkennen.

Hoe groot is de baby in week 23?

je baby is 30 cm en zo groot als een lekker sappige mango

23 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

je bent in de zesde de maand

Je baby als je 23 weken zwanger bent

Door vruchtwater in zijn longen te laten stromen en het daarna weer met volle kracht eruit te persen oefent de baby zijn longen. Het vruchtwater wat de baby er niet zelf uitperst wordt tijdens de bevalling er verder uitgeperst.
Vanaf nu zou je contact kunnen krijgen met de baby door bijvoorbeeld zachtjes in je buik te prikken.
Heb je donkerdere tepels en paarsige schaamlippen en eventueel een zwangerschapslijn (streep van navel tot schaambeen), dan kan dit komen door een verhoogde pigmentatie.
Het kan voorkomen dat je af en toe duizelig bent, bijvoorbeeld als je te snel opstaat. De vaatwanden van je bloedvaten zijn wat verslapt waardoor je bloed trager stroomt. Hierdoor kan je af en toe een wat lage bloeddruk krijgen. Ben je erg vaak duizelig, laat dit dan aan je verloskundige weten!
Je baby kan geluiden van buitenaf horen, hij luister graag mee naar jouw favoriete muziek.

Wat is verhoogde pigmentatie

Doordat er tijdens de zwangerschap meer hormoon vrij komt kan de pigmentatie toenemen. Je tepels worden donkerder, je kunt een donkere streep krijgen tussen je navel en je schaambeen. Maar ook kunnen er vlekken ontstaan in je gezicht, op plaatsen waar je kleding strak heeft gezeten en ter hoogte van littekens.
De vlekken in je gezicht kunnen net een masker lijken, hier komt dan ook het woord zwangerschapsmasker vandaan.
Het is dan ook niet verstandig om tijdens je zwangerschap te gaan zonnen of onder de zonnebank te gaan, hier kunnen de vlekken  erger van worden. Ga je toch in de zon smeer je dan in met een zonnebrand met een hoge factor en draag eventueel een petje. Maar ons advies is: blijf gewoon uit de zon!

Hoe voel je je als je 23 weken zwanger bent?

Je kunt opgezwollen enkels krijgen, dat is een heel normaal zwangerschapssymptoom. Als je handen en gezicht ook beginnen op te zwellen, neem dan voor de zekerheid even contact op met je verloskundige. Het kan duiden op pre eclampsie.
Je borsten beginnen zich voor te bereiden op hun taak: daardoor kan er af en toe een druppel voormelk uit je tepels druppen.

Checklist: week 23 van de zwangerschap

als je er nog even met zijn tweeën tussen uit wil, moet je het nu doen!

Lees verder 24 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *