3 weken zwanger

3 weken zwanger

3 weken zwanger: de week van de eisprong! Bij een gemiddelde menstruatiecyclus is er op dag 14 de eisprong. Een aantal dagen later zal het eitje (hopelijk) bevrucht worden. Maar let op: we praten steeds over gemiddelden, het kan bij jou heel anders zijn.

Hoe groot is de baby in week 3?


Je baby is een piepklein balletje, met het blote oog nog niet zichtbaar, niet groter dan 1 mm. zo groot als een vanillezaadje… Dat balletje wordt een blastocyst genoemd. Het bestaat uit honderden cellen, die bezig zijn zich te vermenigvuldigen en in te graven in de baarmoeder. De cellen in het midden zullen straks het embryo worden, die aan de buitenkant worden de placenta

Het is zo moeilijk voor te stellen, dat uit dat wat je hier op de foto ziet een mensje kan groeien. Sterker nog: dat jij en ik ook ooit zo’n klompje cellen zijn geweest. Het zijn van die momentjes waarbij ik even stil sta bij het wonder dat leven heet…

3 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in je eerste maand

Je baby als je 3 weken zwanger bent

De rijpe follikel barst open, waardoor de eicel vrij komt. Na de eisprong wordt het eitje opgevangen door het uiteinde van de eileider en vervolgt zijn weg naar de baarmoeder. Tijdens deze reis van ongeveer 4 dagen zal de eicel de zaadcellen tegenkomen en zal worden bevrucht. De cellen gaan zich meteen delen terwijl ze op weg zijn naar de baarmoeder. Ook al is dit maar een afstand van een paar centimeter, pas na enkele dagen komt het embryo daar aan om zich in de baarmoederwand te nestelen.

  Direct na de innesteling maakt je lichaam het hormoon HCG aan. En dit hormoon zorgt dan weer voor de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Het progesteron is nodig om het slijm in de baarmoedermond ondoordringbaar te maken. Progesteron zorgt ook voor een lichte stijging van je lichaamstemperatuur van ongeveer een halve graad

* Bij dit verhaal gaan we uit van een zwangerschap, er bestaat natuurlijk een kans dat het eicelletje niet bevrucht zal worden. Het proces zal dan weer van voren af aan beginnen.

Hoe voel je je in week 3

 • Een beetje misselijk.
 • Daar heb je hem, het alom bekende zwangerschapssymptoom: misselijkheid. Sommige vrouwen zijn echt beroerd misselijk, anderen een beetje zeeziek. En sommigen? Die hebben helemaal niks!
 • Buikpijn
  en dan bedoelen we geen stekende pijn maar een naar opgeblazen gevoel
 • lage rugpijn
  Je baarmoeder begint te groeien en dat kan je in je onderrug voelen. Vervelend, maar niks om je druk over te maken.
 • Gevoelige en grotere borsten
  Tja…die hormonen doen hun werk

Waar moet je met je eten op letten:

 • vlees, vis en gevogelte goed gaar eten;
 • rauwe groenten en fruit goed wassen;
 • geen zachte rauwmelkse kaas of schimmelkaas (wel roomkaas en Hüttenkäse);
 • kant-en-klaar voedsel goed door en door verhitten;
 • geen rauw vlees (zoals filet americain);
 • alcohol.

In Nederland wordt niet veel rauwmelksekaas meer verkocht. Als een kaas gemaakt is van rauwe melk, moet dit op het etiket van de kaas vermeld worden. In het Frans is dit “au lait crue”. Wees niet bang er zijn  nog genoeg lekkere kazen te vinden.

Checklist: week 3 van de zwangerschap

Een vervanger zoeken om de kattenbak schoon te maken! Je wil niet het risico lopen dat je toxoplasmose krijgt

lees verder 4 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *