Wat is een dysmature baby ?
Kinderen die dysmatuur geboren zijn hebben meestal de volgende kenmerken:
- Te licht gewicht voor de duur van de zwangerschap.
- Mager lijfje met kleine handen en voeten.
- Weinig lichaamsvet.
- Gedraag zich vaak alert en hongerig.
- Het gezicht heeft een oudere indruk.
- vaak hebben dysmature baby’s een relatief groot hoofd vergeleken bij de rest van hun lichaam.
Wat zijn de gevolgen van dysmatuur geboren worden?
Eem dysmature geboorte hoeft niet perse een premature geboorte te zijn. Ook kinderen die keurig op tijd geboren zijn, kunnen dysmatuur zijn. Dysmatuur betekent letterlijk: verkeerd(dys) gerijpt(matuur) In het Engels zeggen ze het wat vriendelijker daar heet het: Small for Gestational Age (SGA)
Waarom wordt een kind te licht geboren
Dat kan een aantal oorzaken hebben:
– Chromosomale afwijkingen.
– Aangeboren afwijkingen.
– Meerling zwangerschap
– Gebruik van alcohol of drugs of medicijnen tijdens de zwangerschap
– Genetische factoren.
– Problemen met de placenta (moederkoek) en vooral de doorvoer van voedingstoffen naar de baby.
– Ondervoeding bij de moeder, wanneer de moeder te weinig te eten krijgt, krijgt de baby automatisch ook te weinig voeding.
– Infecties tijdens de zwangerschap, samengevat als TORCHES (toxoplasmose, rubella, CMV, chlamydia, herpes, syfilis).
Wat gebeurt er wanneer een baby dysmatuur ter wereld komt?
Zoals je ziet kunnen er een heleboel en heel verschillende oorzaken zijn die ervoor zorgen dat een baby dysmatuur geboren wordt. Het is voor kinderartsen dus in de allereerste plaats belangrijk te achterhalen, wat bij deze specifieke baby de oorzaak voor het ondergewicht is geweest. Dan pas kan er een behandeling starten.
Komt het goed met te licht geboren baby’s
Wees gerust, heel vaak wel! Na een periode in het ziekenhuis mogen ze meestal gewoon mee naar huis. Wel zijn ze dan extra kwetsbaar, meer dan een “gewone” baby. Dat is ook logisch: longen, nieren, hersenen, het hart, het spijsverteringskanaal en het immuunsysteem ( wat een boel he) zijn nog niet volledig volgroeid. Hierdoor zijn deze kindjes extra vatbaarder voor ziektes en infecties.
Maar daarna komt het met de meeste baby’s goed. Tegenwoordig weten we dat ieder kind zijn/haar eigen groeicurve moet volgen. Dat wil zeggen: er moet groei te zien zijn. Vroeger werd gedacht dat zo’n kindje de boel moest inhalen. En zo snel mogelijk op de normale curve moest komen. Dat gaf nog al wat stress.
Risico’s voor dysmatuur geboren kinderen
Uit onderzoek blijkt dat dysmature kinderen later wel een wat vergroot risico hebben op:
– Een ontwikkelingsachterstand
– Spraak- en taalproblemen
– Leer- en gedragsproblemen
– Het zogenaamde metabool syndroom met daarbij:
– Diabetes type 2
– Hart- en vaatziekten
Wat bedoel je met zogenaamd metabool syndroom? Onze oudste was dysmatuur. Maar bleek later ook een metabole ziekte te hebben (op haar 8e). Er zijn meer dan 800 metabole ziektes. Maar welk metabool syndroom wordt hier bedoelt?
dank je voor je vraag. Er zijn inderdaad heel veel metabole ziektes, ziektes rond de stofwisseling. Je ziet dat ik suikerziekte noem. Het is ondoenlijk alle mogelijke metabole ziekten op te noemen. Het is ook niet gezegd dat elk dysmatuur kindje dat ook moet krijgen. Het is wel zaak dat het door de artsen in de gaten gehouden wordt