Jongens en meisjesspeelgoed, is dat vanzelfsprekend?

jongens en meisjes speelgoed

Jongens en meisjes speelgoed. Is dat wel zo vanzelfsprekend ?

In Zweden heeft Top Toys een speelgoed folder uitgebracht, waar bij  ook jongens met meidenspeelgoed spelen en meisjes met jongensspeelgoed. Want wat bleek? De Zweedse klanten hadden behoefte aan reclame die niet zo stereotiep was. Jongens met een föhn en stofzuiger, meiden met een voetbal en een hamer.

Sluit je kinderen uit met het gebruik van jongens en meisjes speelgoed?

“Het gaat erom dat je kinderen niet uitsluit van welk speelgoed dan ook’, zegt de ombudsman, Elisabeth Trotzig, vanuit Stockholm. ‘Als een jongen alleen maar meisjes ziet spelen met een poppenhuis, wordt hij buitengesloten. Een kind heeft nog geen visie op verschillen tussen seksen, dat wordt hun opgelegd door reclame-makers”
(Bron Volkskrant)
Ik denk dat dat beeld zeker wordt opgelegd door reclame makers, maar reclame makers willen maar een ding: verkopen. Dus zij vertellen ons wat wij willen horen. En kennelijk laten wij horen dat wij willen dat  jongens met Knex spelen en meisjes een prinsessenjurk aan trekken, een roze natuurlijk.

Alle moeders die ik erover spreek zeggen hetzelfde: ”dat wil ze zelf, ik geef haar auto’s maar ze kijkt er echt niet naar om….” En zoonlief taalt niet naar de stoere pop die voor hem gekocht is.

Ik heb dat allemaal nooit geloofd: kinderen zijn namelijk allesbehalve achterlijk, die hebben op piepjonge leeftijd door wat ze moeten zijn: schattig, stoer, ondeugend….Kijk maar eens hoe feilloos ze de aandacht van de voltallige verjaardagsvisite gevangen weten te houden.

En dus weten ze ook feilloos met welk speelgoed wij ze graag zien spelen.. En daarom speelt een jongen met de garage en het meisje met het thee-serviesje. Precies zoals wij denken dat het hoort: jongens en meisjes speelgoed…
Het intrigeert me dan ook dat er in Zweden  ouders zijn die dat daadwerkelijk doorbreken en de reclame makers duidelijk maken dat ze die flauwe voorbeelden niet meer willen zien.
Een goed voorbeeld, denk ik.

lees ook: Wie weet wie Sophie is?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *