30 weken zwanger

30 weken zwanger

30 weken zwanger, dit is de week in je zwangerschap dat je bloed (wanneer je bloed rhesus negatief is tenminste) wordt gecontroleerd op rhesus antistoffen, hierna zal je een injectie krijgen met anti-D.

Hoe groot is de baby in week 30 ?

je baby is 40 centimeter, zo groot als een stevige groene kool

30 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in de zevende maand

Je baby als je 30 weken zwanger bent

Lijkt het net een rugbywedstrijd in je buik? Dat komt waarschijnlijk omdat je baby aan het koppeltje duikelen is. Je baby heeft nog niet zijn definitieve houding ingenomen.
Ergens in deze periode gaat hij dat wel doen, dan vernadert hij niet meer van positie. Ook dan kan je de baby goed blijven voelen. Voel je je kindje niet zo veel meer/ neem contact op met de verloskundige
Als je rhesus D negatief bent dan wordt nu je bloed onderzocht op rhesus antistoffen. Bovendien krijg je een injectie met anti-rhesus-D immunoglubine (anti-D) die ervoor zorgt dat je geen antistoffen meer gaat aanmaken.
Als na de bevalling blijkt dat je kindje Rhesus D positief is dan krijg je na de bevalling nog een injectie.
Je baby kan zijn pupillen verwijden en vernauwen, ook kan hij hele vage vormen waarnemen

Hoe voel je je als je 30 weken zwanger bent ?

Sommige vrouwen krijgen opgezette voeten en handen. Ik leende een paar schoenen van mijn zus: zij had een maat groter.
Je zwangerschapsverlof komt in zicht: je kan beginnen met zaken af te ronden
Je kan last hebben van mood swings: nou dat is natuurlijk niet zo raar !

Checklist: week 30  van de zwangerschap

Op de meeste grote spullen zit een levertijd van minimaal 6 weken op. Al je je commode, kinderwagen, ledikant e.d. nog niet hebt aangeschaft dan is het misschien verstandig om dat nu te gaan doen

Wat is de rhesusfactor?

Ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking is rhesusnegatief, ze hebben dus geen rhesusfactor in het bloed. Daar merk je normaal gesproken niets van. Maar als de vrouw zwanger wordt van een resuspositieve man dan is de kans groot dat ze een rhesuspositief kind verwacht. Als er geen bloed van het kindje bij de bloed van de moeder komt is er ook nog niets aan de hand, maar mocht dit bijvoorbeeld tijdens de bevalling wel gebeuren dan reageert het lichaam van de moeder hierop door antistoffen aan te maken tegen deze “vreemde stof”. Ook hier is op zich voor deze baby en moeder nog niets aan de hand.

Bij de volgende zwangerschap ontstaan de problemen. De rhesuspositieve baby krijgt de antistoffen van de moeder binnen, waardoor hij zijn rode bloedlichaampjes gaat afbreken. Dit kindje zal aan ernstige bloedarmoede lijden al in de baarmoeder. Bij het afbreken van de rode bloedlichaampjes komen gele stoffen vrij, die het kind na de geboorte niet meer kan afvoeren via de navelstreng. Dit gaat zich dan ophopen in het lichaam van de baby waardoor snel na de geboorte het kindje donkergeel zal worden. Deze baby zal dan geholpen moeten worden door middel van een wisseltransfusie; steeds wordt een beetje bloed vervangen door nieuw bloed zonder antistoffen.

De medische wetenschap heeft gelukkig wel een antwoord

Tegenwoordig wordt er alles aan gedaan om dit soort situaties te voorkomen. Ten eerste wordt de moeder onderzocht in het begin van de zwangerschap op ze rhesuspositief of negatief bloed heeft. Als de moeder bij 30 weken zwangerschap geen rhesusantistoffen in haar bloed heeft krijgt ze een injectie met anti-D. Deze injectie dient ervoor dat als er misschien toch al bloedcellen van de baby bij de moeder gekomen zijn deze af te breken. En wel zonder dat de moeder antistoffen aanmaakt. Na de bevalling vangt de verloskundige wat bloed van de baby op in een buisje. En wordt de bloedgroep bepaald, is de baby ook rhesusnegatief dan gebeurd er niets. Is hij rhesuspositief dan krijgt de moeder binnen 48 uur nogmaals een injectie met anti-D.

 Lees verder 31 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *