38 weken zwanger

38 weken zwanger

Als je 38 weken zwanger bent, begint het allemaal best veel en vermoeiend te worden. Vaak slaap je slecht, je bent het moe al die kilo’s mee te sjouwen. En je begint wel heel nieuwsgierig naar je kindje te worden. Wanneer je zwanger bent van nr. 1, dan kan je lekker een middag dutje gaan doen. Als nr. 1 er al is en er nog de leeftijd voor heeft, kan je heerlijk samen gaan tukken!

Hoe groot is de baby in week 38

je baby is 48 centimeter, zo groot als een bos prei

38 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in de negende maand

Je baby als je 38 weken zwanger bent

In deze week komt je kindje goed aan en wat je baby nu nog aankomt in gewicht is reserve voor na de geboorte. In de laatste week kan je baby nog wel een half pond per week groeien.
Per minuut gaat er 10 liter bloed langs de placenta vol voedingsstoffen voor de baby. Je merkt er: er wordt hard gewerkt in je buik!
De huid van je baby wordt roze
De haartjes kunnen al vijf centimeter lang zijn
De kleur van de ogen blijft nog even een mysterie. Als je kind wordt geboren met bruine ogen, blijven ze meestal bruin, diep grijze of helder blauwe ogen blijven ook meestal dezelfde kleur, tot je kind tenminste 9 maanden oud is, daarna kan je gebeuren dat de irissen meer pigment krijgen en de kleur ogen van je kind lichter wordt

Reservegewicht voor na de geboorte.

Wanneer je baby nog in je buik zit dan krijgt hij al zijn voedingsstoffen binnen via de placenta. Ook al slikt hij het vruchtwater wel in, toch is dit niet zijn voedingsbron.

Wanneer je kindje eenmaal geboren is zal hij moeten wennen aan het leven buiten de buik. En het belangrijkste waar hij aan zal moeten wennen is dat hij nu moeite moet gaan doen om zijn voedingsstoffen binnen te krijgen.  Dat is helemaal nieuw en sommige baby’s vinden dat best lastig…het ging tenslotte allemaal vanzelf. Dit betekent vaak dat je kindje in de eerste paar dagen na je bevalling wat gewicht kwijtraakt. Dit is helemaal normaal juist daarom heeft het kindje die reserves opgebouwd toen hij nog in je buik zat. Je zal zien dat hij heel snel  letterlijk de smaak te pakken krijgt en weer aan zal komen.

Overigens: dit betekent nog steeds niet dat jij voor twee moet eten! Wanneer jij normaal eet en gezond eet, krijgt jouw baby binnen wat hij nodig heeft.

Kan je bevallen met 38 weken?

Jazeker kan dat!

Checklist: week 38 van de zwangerschap

voorbereiden op kraambezoek: de beschuit met muisjes in huis halen, maar ook vragen beantwoorden als: hoeveel mensen tegelijk, wie mogen eerst komen en dat soort zaken

Lees verder in 39 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *