42 weken zwanger

42 weken zwanger

42 weken zwanger, dit is de week van het bezoek aan de gynaecoloog. Als je kindje in deze week niet geboren is zul je aan het eind van de week door je verloskundige doorverwezen worden naar een gynaecoloog. En mag zij je niet verder begeleiden. Dat is misschien wel even slikken….

Mocht je voor een thuis bevalling hebben gekozen, dan heeft het lot je nu ingehaald: je gaat naar het ziekenhuis.
De meeste moeders zijn het inmiddels allemaal behoorlijk zat en hebben nog maar een wens: dat dat kind komt!

Hoe groot is de baby in week 42

Je baby als je 42 weken zwanger bent

Als je aan het einde van deze week nog niet bevallen bent zal je door de verloskundige doorgestuurd worden naar de gynaecoloog. Dat klinkt natuurlijk heel akelig, maar dat valt alles mee. De gynaecoloog gaat door middel van een echo en een CTG kijken hoe het kindje het maakt en daarna zal aan de hand van jouw situatie gekeken worden hoe ze de bevalling op gang zullen helpen.

CTG

Het CTG (cardiotocogram) registreert de hartslag van je baby en de weeënactiviteit van de baarmoeder.
De hartslag van je baby is natuurlijk van het allergrootste belang: zolang je kindje het nog niet benauwd heeft en kennelijk lekker knus in de baarmoeder zit, is er nog geen reden voor paniek!
Twee ronde schijven worden aan je buik bevestigde met verstelbare banden. Deze twee ronde schrijven registreren de harttonen en de weeënactiviteit en verstuurt deze informatie naar een monitor. Deze zet de tonen om in een grafiek.
Een CTG zal ongeveer 20-30 minuten duren om een echt goed beeld te kunnen krijgen. Meestal krijg je meteen na de CTG de uitslag.
Bij een ziekenhuisbevalling wordt de CTG ook veel gebruikt om je weeën te meten en te kijken hoe de baby reageert op de weeën.
Dat is een heel prettige veiligheidsmaatregel. Ik heb dat zelf ook gehad, na 42 weken. Ik lag te zwoegen aan een wee-opwekkend infuus en ik vond het geruststellend om steeds maar weer te zien, dat het prima ging met mijn kindje!

Lees verder: Baby van week tot week

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *