26 weken zwanger

26 weken

26  weken zwanger, dit is de week in je zwangerschap dat  je baby, als hij nu geboren wordt hij een kleine overlevingskans heeft. Maar ook al kan een babytje van 26 weken overleven, hij  is veel beter af binnenbuiks.

Hoe groot is de baby in week 26?

je baby is nu 35, 5 centimeter lang, zo lang als een prei

26 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in de zesde maand

Je baby als je 26 weken zwanger bent

Je kindje kan zijn ogen open en dicht doen, of hij meer kan zien dan licht en donker, weten we – nog – niet
Je baby beweegt steeds steviger en kan al gapen
Als je baby nu al geboren wordt heeft hij een kleine overlevingskans, toch is de kleine nog veel beter af in je buik. Hij heeft nog maar een teer lijfje en weinig weerstand, bovendien moeten de longen nog rijpen.
Als je kindje voor de 28 weken geboren wordt noemt men dat immatuur
Jij kan af en toe al last hebben van een harde buik (contractie van Braxton Hides). De baarmoeder wordt hierbij samengetrokken. Een harde buik hoort niet pijnlijk te zijn en een wee is wel pijnlijk, zo merk je het verschil. Heb je meerdere harde buiken in het uur? Dan is dit een teken van je lijf dat je het even een stuk rustiger aan moet doen.

Hoe voel je je als je 26 weken zwanger bent?

Je kunt nu last krijgen van een vervelend zwangerschapskwaaltje: obstipatie. Best vervelend, je voelt je al een beetje op geblazen en dan dit…
Het kan zijn dat je nu een enorme nesteldrang krijgt: gewoon lekker aan toegeven
Het kan nu ook lekker zijn om aan zwangerschapszwemmen te gaan, dat is een sport die je lang kan volhouden als je zwanger bent.

Checklist: week 26 van de zwangerschap

Haha, een lekker rustig weekje, heb die gratis zwangerschapsdozen al aangevraagd?

Wat is immatuur/prematuur?

Ongeveer 7-8 % van alle kinderen wordt voor de 37e zwangerschapsweek geboren. Wordt een kindje voor de 28e week geboren dan wordt hij immatuur genoemd, tussen de 28e en 37e week prematuur.
Als je kindje te vroeg geboren is zijn de longen, de lever, de nieren en het maag-darmkanaal nog “onrijp”. Hierdoor heeft hij meer kans op infecties, geelzucht, voedingsproblemen en allerlei andere complicaties.
Een baby die immatuur of prematuur is, zal waarschijn naar de couveuseafdeling of de neonatale intensive-care-unit moeten. Hier kan hij beademd worden en eventueel via een sonde gevoed worden.
Ongeveer 46 % van de baby’s die tussen de 26 en 28 weken geboren wordt overlijdt, tussen de 32 en 37 weken is dit minder dan 4%. De meeste kindjes zullen een normale ontwikkeling doormaken, maar ongeveer 8% zal een lichte handicap ontwikkelen en 6% zal ernstig gehandicapt zijn.

Hoe vroeger geboren, hoe groter de kans op een handicap. Het geboortegewicht is hierbij een stuk minder belangrijk.

 Lees verder 27 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *