Zwanger worden en stress

zwanger worden stress

Zwanger worden en stress. Een ding weten we allemaal: het is geen fijne combinatie.

Wanneer zwanger worden niet zo wilde lukken, werd er vaak tegen koppels gezegd: jullie maken je te druk, ga eens op vakantie, laat die wens eens los, heus hoe meer druk op de ketel, hoe minder het lukt.

Deze theorie is een aantal jaren geleden naar de prullenbak verwezen. Maar nu bevestigt de wetenschap dat stresshormonen wel degelijk je kinderwens dwarszitten, ze verdubbelen het risico op onvruchtbaarheid.

En dat is veel…
Onderzoekers aan de Ohio State universiteit ontdekten dat stress het risico op klinische onvruchtbaarheid (niet zwanger na 12 maanden) verdubbelt. Het team onderzocht 373 vrouwen tussen de 18 en 40. AL deze vrouwen hadden geen fertiliteitsproblemen, of tenminste, niet dat ze dat zelf wisten. Allemaal wilden ze zwanger worden en het liefst zo snel mogelijk. Ze werden gedurende een jaar opgevolgd of totdat ze zwanger waren.

Stress

De onderzoekers maten het stresshormoon door speeksel afname. En wat bleek: vrouwen met de grootste hoeveelheid stresshormonen in het speeksel hadden werden het minst zwanger binnen de 12 maanden. De bevindingen bevestigen hiermee het fenomeen van koppels die pas zwanger worden van zodra ze stress en zenuwen kunnen loslaten.

“Voor de eerste keer hebben we kunnen aantonen dat stress in het kader van zwangerschap echt betekenisvol is””, verklaart dokter Courtney Denning-Johnson Lynch.

Zwangerschap

In verhouding tot andere medische problemen als het gaat om vruchtbaarheid is stress uiteraard maar een klein onderdeel. Maar wanneer jij en je partner fysiek perfect in conditie zijn, kan stress en heel graag zwanger willen worden er voor zorgen dat het juist langer duurt.

Dit is natuurlijk heel weg lastig om te voorkomen: immers je wil dolgraag een kindje!
Hoe moeilijk ook: werk actief aan loslaten. Volg een cursus mindfulness, doe aan meditatie, plan een wereldreis, ga je huis verbouwen.

Je zal nooit het verlangen naar een kind kunnen verminderen, maar je kan er wel voor zorgen dat je er niet elke minuut aan denkt.
lees ook: zwanger worden,let op wat de vader eet
Bron HLN.be

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *