Vruchtbaarheid uit de vriezer

eicellen invriezen

Vruchtbaarheid uit de vriezer : eicellen invriezen

Sinds begin april is het mogelijk om eicellen in te laten vriezen. In andere landen is dit al langer mogelijk. Ook Nederlandse vrouwen hebben hier in het buitenland gebruik van gemaakt. In de politiek is er een discussie ontstaan over het al dan niet toestaan van het invriezen van eicellen. Een kort overzicht van de mogelijkheden en onmogelijkheden voor het invriezen van eicellen.

Procedure

Na jarenlang onderzoek zien medisch specialisten niet langer redenen om het invriezen van eicellen te verbieden. Zij geven aan dat de kwaliteit van de procedure is verbeterd. De techniek die hiervoor gebruikt wordt, is vitrificeren. Dit is een methode waarmee eicellen op een snelle manier ingevroren worden. Waardoor risico’s op beschadiging van de eicel zo klein mogelijk worden gehouden. Wanneer de eicel is ingevroren kan de vrouw tot haar 45ste jaar beslissen om haar eicel te laten bevruchten via IVF En deze terug te laten plaatsen. Naast de kwaliteitsbewaking zou ook de informatievoorziening zijn verbeterd. Het gaat dan om de informatievoorziening over de procedure. Maar ook over de risico’s voor het uitstellen van de zwangerschap.

Voordelen

Belangrijkste voordeel van het invriezen van eicellen is dat je een kinderwens of zwangerschap uit kunt stellen, om wat voor reden dan ook. En zelf het moment kunt kiezen waarop je zwanger wilt worden. Wanneer je op latere leeftijd zwanger wilt worden via de natuurlijke weg, is dit vaak moeilijker. IVF kan hierbij dan helpen. Maar wanneer je een eicel hebt laten invriezen is de kans op een zwangerschap groter dan wanneer je dit enkel door IVF laat doen. Dit komt omdat de kwaliteit van de eicel daalt met de leeftijd. Hierdoor nemen de kansen op miskramen of kinderen die geboren worden met een afwijking toe. Als je eicellen hebt laten invriezen, kun je wel op latere leeftijd kinderen krijgen. Maar is de eicel relatief jong en daarmee van betere kwaliteit.

Nadelen

Ondanks dit alles zijn er geen duidelijk bewijzen hoe veilig het invriezen van eicellen is. Het invriezen van eicellen biedt geen garantie op een zwangerschap. En ook wanneer een zwangerschap tot stand komt. Is dit geen garantie op een gezond kind. Risico’s blijven aanwezig, al worden ze kleiner geacht dan bij IVF. Op de lange termijn is er nog weinig zekerheid te bieden over deze methode. Er zijn nog niet veel kinderen geboren via deze weg en kinderen die tot nu toe op deze manier zijn geboren, zijn nog jong. Het is dus nog niet aan te geven of de methode echt veilig is, met name op de langere termijn.

Kosten

Een ander nadeel zijn de kosten die aan de behandeling verbonden zijn. Het invriezen van eicellen wordt enkel vergoed door de zorgverzekering wanneer dit op medische indicatie wordt ingezet. Wanneer je er zelf, zonder medische redenen, voor kiest om je eicellen te laten invriezen, betaal je circa 3.000 euro per behandeling. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig om de kans op een zwangerschap te verhogen. Een rekening tussen de 9.000 en 18.000 euro is dan ook de richtlijn.

Discussie
Wanneer je in de media de discussies volgt over het invriezen van eicellen, dan worden er grofweg drie groepen vrouwen onderscheiden die hiervan gebruik maken. De vrouwen die een medische indicatie hebben, bijvoorbeeld na een chemokuur, vormen de eerste groep. Op deze manier krijgen deze vrouwen toch de mogelijkheid om na de behandeling kinderen te krijgen.

Maar dan is er nog de groep van alleenstaande vrouwen die de mogelijkheid om kinderen te krijgen met hun toekomstige partner niet uit willen sluiten. En de groep carrièrevrouwen die het op dit moment nog niet toelaat om aan kinderen te beginnen. Maar die in de toekomst wel graag kinderen zouden willen.

Over deze laatste twee groepen zijn de meningen verdeeld. En komt de vraag naar voren in hoeverre het invriezen van eicellen zonder medische indicatie ethisch verantwoord is. Want moet je een carrièrevrouw wel de mogelijkheid geven om op latere leeftijd kinderen te krijgen als ze eerder haar eigenbelang boven dat van de kinderen plaatste? En staan deze vrouwen wel stil bij de risico’s die zwangerschap op latere leeftijd met zich meebrengt.En wat mogelijke gevolgen zijn voor een kind als het oudere ouders heeft?

Een eeuwig durende discussie waarin verschillende belangen steeds een rol spelen. Maar als de mogelijkheid er dan toch is en je er over nadenkt, kan iedereen deze afweging het beste voor zichzelf maken

lees ook wat het UMC er over zegt

Lees meer van Ilse: Kinderpschycholoog bijvoorbeeld dertigers dilemma

invriezen eicellen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *