Kan je je eisprong voelen?

eisprong

Ongeveer een op de vijf vrouwen zegt de eisprong te kunnen voelen. Mijn zus is daar een van. Ik  niet.

Dat is maar om aan te tonen hoe verschillend het kan zijn. Het is best lastig om te bepalen of je je eisprong voelt of niet. Je kan er achter te komen door een tijd lang pijn en steken in je buik te noteren. En dan eens te kijken in welke verhouding ze staan tot het moment dat je ongesteld wordt.

kenmerken van een eisprong

 De eisprong is dat moment waarop een rijpe eicel zich van de eierstok losmaakt en op pad gaat. Iedere menstruatiecyclus heeft een vrouw één eisprong, die vindt ongeveer 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. Dat eitje gaat op weg naar je baarmoeder, in de hoop daar bevrucht te worden.

 ovulatiepijn; je eisprong voelen

Ovulatiepijn is een signaal van je lichaam dat die eisprong eraan komt. Zoals gezegd ongeveer een op de vijf vrouwen kan dat voelen. En je snapt: wanneer je voor een kindje gaat, is dat natuurlijk goud waard.

hoe voelt een eisprong?

Het is een min of meer stekende menstruatie-achtige pijn onder in je buik ter hoogte van een van de eileiders. ( dus of links of rechts) Het kan zijn dat de pijn een paar uur voor de ovulatie begint en stopt als het eitje eenmaal los is van de eierstok. Over het algemeen duurt de ovulatiepijn niet langer dan een paar uur. Ik zei het toch: het is moeilijk te herkennen vooral omdat het zo op buikpijn lijkt. En als jij druk bent met dit of met dat…dan merk je er misschien niks van.

Ongeveer 14 dagen na de ovulatie wordt je ongesteld.

Als je wil weten of je je eisprong voelt, dan schrijf je het moment dat je die buikpijn voelt in een agenda. Wanneer je ongesteld wordt, tel je terug. Zitten er ongeveer (je lichaam is geen spoorboekje) 14 dagen tussen je menstruatie en die stekende buikpijn? Dan was het waarschijnlijk de eisprong.  Dit moet je gewoon een tijdje doen. Dan leer je de signalen kennen.

ken je lichaam

Zoals ik al eerder zei: wanneer je graag een kind wil, is het natuurlijk heel handig om te weten wanneer je ovuleert. Maar je  kan het ook gewoon willen weten, omdat je het leuk vind je lichaam te leren kennen.

.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *