Vruchtbaarheid: tips voor mannen over spermaproductie

,
sperma kwaliteit

wat je moet wetenover spermaproductie

Kinderen maken dat doe je met z’n tweeen. Zoooo, dat wist je nog niet …..Maar waar we serieus nog weinig over weten is wat een man kan doen om de kwaliteit en de kwantiteit van zijn sperma te verbeteren. En dat kan wanneer jullie proberen een kind te verwekken van het allergrootste belang zijn.
Gelukkig zijn er inmiddels een aantal zaken ontdekt, die de aantoonbaar de spermaproductie beiinvloeden. We zetten ze op een rijtje.

Tips voor het verbeteren van de spermaproductie

sperma productie verbeteren

Geen alcohol, sigaretten en zeker geen drugs.

Al deze stofjes die je zo’n heerlijk ontspannen gevoel kunnen bezorgen, komen dus wel in je bloed…en hebben allemaal een negatief effect op je de kwaliteit van je spermaproductie. Je hoeft niet als monnik te leven, maar zeker drugs moet je laten staan: dat blijft te lang in je lichaam aanwezig. En bovendien als zij straks zwanger is, is het best een beetje onsportief als jij door blijft roken en drinken en de rest…, terwijl zij toe mag kijken.

sperma verbeteren

vermijd warmte

Warmte zorgt ervoor dat de temperatuur in de ballen stijgt. De spermaproductie neemt dan af en de sperma kwaliteit vermindert. Dus…niet ( of heel beperkt ) naar de sauna, hete zwembaden, warme landen waar je de hele dag in de zon ligt te bakken..Enne…wist je dat het voor de voortplanting ook helemaal niet zo gunstig is als de papa-to-be hele dagen op zijn racefiets doorbrengt? Daar krijgen die ballen het ook warm van. ( we maken geen grapje

draag loszittende kleding

Voor goede sperma kwaliteit is het noodzakelijk dat de temperatuur in de ballen iets lager ligt dat die van de rest van het lichaam. Je snapt nu wat een strakzittende broek doet: die duwt de ballen juist tegen het lichaam en daar worden ze weer warm( zie ook hieronder het verhaal van de racefiets) en dat i snu eenmaal iet zo goed voor de spermaproductie.

spermaproductie

gezond eten ook goed voor de sperma kwaliteit

Er wordt enorm veel onderzoek gedaan naar het effect van voeding op ons lichaam, die wetenschap staat pas in de kinderschoenen. Moet je echt walnoten eten om vruchtbaarder te worden? Wat we in ieder geval zeker weten, is dat een gezonde levenstijl helpt als het gaat om zwanger raken. En zeg nou zelf, als de baby er straks is, wil je die toch ook niet groot brengen op patat en pannenkoeken?

spermaproductie verbeteren

daar is ie dan: de seks

Natuurlijk zonder seks geen kindjes. Ik kan me voorstellen dat je dacht waar blijft het?
Tip a : om de dag. Meer is niet altijd beter en zeker niet in het geval van seksen om zwanger te worden. Helaas gaat de kwaliteit van het sperma bij meerdere zaadlozingen op een dag achteruit.
Tip b : in de ochtend….Ja echt kakelverse sperma heeft het meeste zaadcellen.
Tip c : Hou goed in de gaten dat seks nooit Moet. Heeft een van jullie geen zin? Dan ga je lekker samen in bed tv kijken en ijs eten. Morgen weer een dag..

een onderzoek naar spermaproductie bij mannen die veel fietsen

Onderzoekers aan de UCLA School of Nursing hebben  ontdekt dat mannelijke  fietsers, die heel veel fietsen, last kunnen hebben van hormoon schommelingen. En deze hormoonschommelingen kunnen hun spermaproductie beiinvloeden beïnvloeden.
De studie ¨Reproductive Hormones and Interleukin-6 in Serious Leisure Male Athletes”( Reproductieve hormonen en Interleukin-6 bij serieuze vrijetijdsatleten) werd gepubliceerd in het  “European Journal of Applied Physiology”. We kunnen stellen dat we te maken hebben met een degelijk onderzoek.

Is sport altijd gezond?

Tot dit moment is er enorm veel onderzoek gedaan naar het positieve effect van sportief gedrag op de gezondheid.  We weten het ook allemaal: hup van die bank af en in  beweging komen!  Het is ook bewezen dat gemiddeld sporten kan leiden tot verbeterde cardiovasculaire en metabolische functies. En  dat kan zorgen voor gewichtsverlies. Maar nu hebben deze onderzoeken ook aangetoond dat extreme levels van sporten een negatieve invloed hebben op het neuro-endocriene -systeem. Met andere woorden: je hormonen stelsel !

Weinig vruchtbaarheidsonderzoek bij mannen

Het meeste onderzoek op het terrein van vruchtbaarheid en hormonen  is gedaan bij vrouwelijke atleten. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan om het effect bij mannelijke atleten te onderzoeken. The UCLA studie  onderzoekt het verband tussen de intensiteit van de training en het circulatieniveau van reproductieve hormonen ( de spermaproductie dus ) Dat deden ze  zowel bij fanatieke´vrijtijds´ atleten als ´fun´atleten. De onderzoekers splitsten een groep van 107 mannelijk deelnemers in de  leeftijd 18-60 jaar in 3 groepen: 16 triathleten, 46 fietsers en 45 fun atleten
Deelnemers vulden een uitgebreide vragenlijst in.  Zo kon objectief vastgesteld worden  hoeveel tijd zij de afgelopen week aan hun sport besteed hadden.  Er werden bloedmonsters genomen. Dit om het gehalte testosteron, estradiol, cortisol, interleukin-6 en andere hormonen te kunnen vaststellen.
Plasma estradiol en testosteron levels waren duidelijk hoger bij de serieuze ´vrijtijds´fietser. Een bevinding die nog niet eerder was geconstateerd bij mannelijke atleten.

Fun atleten en echte atleten

Plasma estradiol concentraties  waren meer dan twee keer zo hoog bij in de fietsers dan bij de triatleten en bij ´fun´ atleten. En de totale testosteron levels waren ongeveer 50 percent hoger bij beroepsrenners dan bij de vrijetijds- atleten.
Estradiol is een vorm van oestrogeen bij mannen. Een sterk verhoogde hoeveelheid estradiol kan leiden tot een verlies van schaamhaar. En  tot de vorming van borsten (borstweefsel).

Vermindere spermaproductie was nog niet eerder ontdekt

Het is voor het eerst dat onderzoek in op verminderde spermaproductie wijst. Vervolgonderzoek is dan ook noodzakelijk. Fitzgerald: “We moeten kijken of bepaalde vormen van beweging de geslachtshormonen veranderen. Dit kan namelijk invloed hebben op de algemene en reproductieve gezondheid van mannen.” Met andere woorden: op het gemak waarmee ze kinderen kunnen maken.

Een opvallende resultaat was ook dat bijna de helft van de mannelijke fietsers gebruik maakte van een crème. Deze gebruikten ze om zadelpijn en infecties te voorkomen. De onderzoekers vonden daarbij een verband tussen het aantal jaren dat iemand de crème al gebruikte en de verhoogde hormoonlevels.

Moet een man die in zijn vrije tijd nu extreem veel fietst daarmee op houden als hij vader wil worden? Tja…dat zegt het onderzoek nu weer niet.
Maar het is wellicht iets om met een arts te bespreken wanneer het zwanger worden niet wil vlotten en de papa to be veel fietst.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *