zwanger na een miskraam: wat en hoe ?

zwanger na een miskraam

 Zwanger na een miskraam, waar moet ik op letten?

Laten we beginnen met vast te stellen dat een miskraam voor een vrouw een ingrijpende gebeurtenis is, zelfs als je ¨pas¨ een of twee weken zwanger was.

Niet alleen je lichaam, maar je hele gevoel stelt zich in op moeder worden, sterker : je bent moeder, moeder-in-wording. En dat is heel speciaal.

Als dan blijkt dat je dit kindje niet kan houden, dan ben je logischerwijze verdrietig.

En dat verdriet moet je even z´n tijd gunnen, samen met je flink ontregelde hormoonhuishouding…..

Zwanger na een miskraam?

Na een miskraam heeft je lichaam 2 tot 12 weken nodig om zich volledig te herstellen.

Stress en verdriet kunnen dit traject vertragen, omdat stresshormonen de hormonen blokkeren die je nodig hebt om zwanger te worden. Een reden extra om je verdriet over je miskraam goed te verwerken.

Het is niet leuk maar….vrouwen lopen na een miskraam bij een volgende zwangerschap verhoogd risico op weer een miskraam en complicaties. Toch is het beter om binnen een halfjaar opnieuw zwanger te worden, dan langer te wachten.

Dat blijkt uit een onderzoek in Schotland. Dat onderzoek toonde aan dat er opmerkelijk veel minder miskramen, beëindiging en of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen voor kwamen bij vrouwen die snel na hun miskraam zwanger werden, dan bij vrouwen die lang ( moesten ) wachten. Aan dit onderzoek deden meer dan dertigduizend vrouwen mee, die een miskraam hadden doorgemaakt en die daarna opnieuw zwanger zijn geworden.

Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om zeker zes maanden te wachten met zwanger worden na een miskraam, lijkt met dit onderzoek achterhaald. Als ze dat willen, kunnen vrouwen meteen weer proberen zwanger te worden, tenzij er complicaties zijn, zoals een infectie. Of dat emotioneel verstandig is, dat kan je alleen zelf beoordelen.Voor de een zal dat zeker zo zijn, voor de ander niet.

lees ook: https://www.babyenkind.nl/zwanger/zwanger-worden/stress/

Bron Heleen Croonen en Telegraaf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *