Zwanger worden? let op wat de vader eet!

zwangerschap eetgewoonten vader

Wat hebben de eetgewoonten van de vader te maken met zwanger worden? meer dan je denkt!

Dat wat moeders eteninvloed heeft op de foetus dat weten we al lang, het is ook logisch: in de zwangerschap eet het ongeboren kind wat de moeder eet. Maar dat het dieet van de vader ook een rol speelt: dat is tamelijk nieuw. Sinds kort is vastgesteld dat slechte eetgewoonten van de vader de erfelijke eigenschappen in hun sperma verandert. Dus dames: let op wat de vader eet!

Een paar jaar geleden wees een onderzoek op ratten uit dat bij vaders met overgewicht de insuline huishouding bij hun dochters veranderen. Het zou kunnen dat ook de aanleg voor andere stofwisselingsziekten door de vaders aan hun dochters kan worden doorgegeven.

Epigenetische veranderingen van het sperma.

Wetenschappers noemen dit  epigenetische veranderingen van het sperma. Epigenetisch houdt in dat het niet de genen zelf zijn die veranderen, maar dat hun activiteit verandert. Genen kunnen ‘aan’ en ‘uit’ staan, en hard of minder hard werken.
Onderzoekers werden nieuwsgierig of een tekort aan vaderlijk foliumzuur ( vitaminen b11) ook effect zou hebben op de ongeboren baby. Het is immers bekend dat een gebrek aan foliumzuur bij de moeder bij de baby nare gevolgen kan hebben, als een hazenlip of open ruggetje.
Het is natuurlijk lastig zo’n onderzoek op mensen uit te voeren, daarom hebben de onderzoekers muizen ingezet.

Ze voedden twee groepen mannetjesmuizen van kleins af aan op een vastgesteld dieet. De ene groep kreeg een gezond dieet. De andere werd opgevoed op een dieet met vijftien procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur, niet veel dus. Vervolgens lieten de onderzoekers de mannetjes jongen met gezonde, goed gevoede vrouwtjesmuizen.

onderzoek naar eetgewoonten van de vader bij muizen

Het effect was redelijk verpletterend: De mannetjesmuizen met een gebrek aan de vitamine maakten maar in 52 procent van de gevallen een vrouwtje zwanger. Bij de gezond opgevoede muizen was dat 85 procent. En helaas: 27 procent van de kinderen van de mannetjes met het slechte dieet hadden afwijkingen zoals een misvormde schedel, een misvormde ruggengraat of gebrekkige ontwikkeling van de pootjes. Onder de nakomelingen van de gezond opgevoede mannetjes had maar 3 procent van de jongen zo’n gebrek.
Onderzoek wees uit dat het hier inderdaad gaat om epigenetische veranderingen van het sperma.
Omdat muizen en mensen in veel opzichten op elkaar lijken, lijkt er bewijs te zijn voor het feit dat het dieet van de vader de zwangerschap beïnvloed.

Bron: dekennisvannu.nl
lees ook: 10 tips om je te helpen zwanger te worden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *