Leerlingenvervoer vaak onder de maat

nieuws

een onderzoek naar leerlingvervoer

Kwetsbare leerlingen die vaak niet om de hoek naar school kunnen hebben recht op vervoer naar school. Dat is redelijk: ieder kind moet naar school en je kan van ouders niet verwachten dat zij hun kind elke dag naar school kunnen brengen als die school een paar dorpen verder ligt.

Maar het gaat vaak mis bij dit soort vervoer en dat is niet goed voor deze kinderen, het kan gevolgen voor hun schoolloopbaan hebben en hun sociaal emotionele ontwikkeling.

Het informatiepunt ouders en onderwijs deed een onderzoek onder 500 ouders naar hun ervaringen met het leerlingen vervoer. En dat was flink schrikken. De ritten duren lang, er zijn vaak verschillende chauffeurs en situaties in de bus worden door leerlingen als stressvol en onveilig ervaren.

Ouder geven leerlingvervoer een 5


De ouders geven het leerlingvervoer een 5. En dat is onvoldoende .

Het gekke is, de meeste kinderen wonen gemiddeld niet meer dan 20 km van de school, toch duren de ritten eindeloos, 27 procent van de kinderen is meer dan twee uur onderweg.

De ouders noemen zaken als pesten tot en met het gebruik van fysiek geweld en onrust als voornaamste pijnpunten.

Bovendien is een kwart van de ouders echt niet tevreden over de chauffeurs, het gaat er dan vaak om dat de chauffeurs niet genoeg kennis hebben over de specifieke problemen van de kinderen die ze vervoeren. Zoals kennis over het omgaan met autisme. Van de ouders die deelnamen aan het onderzoek heeft 74 procent weleens een klacht ingediend over de gang van zaken.

Het indienen van een klacht vinden de meeste ouders een vervelende ervaring. Ze voelen zich vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Een goede afhandeling van klachten wordt door Ouders en Onderwijs dan ook sterk aangeraden. En dat geldt dan zowel bij gemeenten als bij de vervoersbedrijven zelf.

Bron AD
https://www.ad.nl/gezin/leerlingenvervoer-vaak-onder-de-maat-ouders-geven-een-magere-5~a0d6a57c/

lees ook: Nederlandse en Oekraiinse kinderen spreken elkaar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *