De schaar in je vagina: wat is de impact van een knip?

Ingeknipt worden is bij een bevalling in Nederland heel normaal. In andere landen zijn ze veel terughoudender met ‘de knip’. Ook verloskundige Margot van Dijk is er geen voorstander van en heeft al jaren geen enkele bevallende vrouw ingeknipt.

Ingeknipt of uitgescheurd

Tijdens een bevalling kan het voorkomen dat er minder ruimte is dan nodig om de baby geboren te laten worden. Dit kan op natuurlijk wijze gebeuren waarbij de vrouw inscheurt. Of de verloskundige kan er voor kiezen om uit voorzorg vast in te knippen. Hierbij wordt met een schaar het perineum, de vaginawand, de bekkenbodemspieren en het clitoraal weefsel ingeknipt. Niet zomaar een knipje dus, maar een volwaardige medische handeling, waar dan ook toestemming voor moet worden gegeven door de bevallende vrouw.

Onlogische houding

Bij een eerste bevalling wordt ongeveer 30 procent van de vrouwen ingeknipt, bij volgende kinderen nog 8 procent. Je wordt van tevoren verdoofd, waardoor je van het ingeknipt worden zelf niets voelt. Toch stelt van Dijk dat het geen prettige situatie is, mede doordat de aanstaande moeder voor de knip plat op haar rug moet liggen. Deze houding is feitelijk compleet onlogisch voor een bevalling. Er staat op die manier meer druk op het perineum, waardoor het veel makkelijker scheurt. Daarnaast is het voor de baby ook onprettiger als de moeder op haar rug ligt, waardoor een bevalling versneld moet worden, en er vaker ingeknipt wordt. Zou zij op haar handen en knieën kunnen zitten tijdens het persen, dan is de kans op uitscheuren veel kleiner.

Herstel is vaak langzamer als je ingeknipt bent

In principe is de genezingstijd van ingeknipt zijn ongeveer zes weken. Maar veel vrouwen blijven last houden bij bijvoorbeeld vrijen en plassen. Een sub- of totaalruptuur heeft meer risico op langetermijn klachten, maar komt weinig voor. Bij de meeste vrouwen die inscheuren, gaat het om een zogenaamde eerstegraads of tweedegraadsruptuur, waarbij minder schade ontstaat. Dit herstelt meestal met een week of twee. Doordat de wond rafeliger is dan bij een knip, groeit het gemakkelijker weer aan elkaar. En omdat er geen schaar aan te pas is gekomen geeft inscheuren minder risico op ontsteking.

Voorkomen in beter dan genezen

Wil je nu proberen te voorkomen dat je ingeknipt moet worden, of dat je uitscheurt, overleg dan in welke houding je het beste kunt bevallen en spreek af dat er pas ingeknipt wordt als je zelf toestemming hebt gegeven. Perineummassage helpt niet en is niet nodig. Door de vrijkomende hormonen wordt het vaginaweefsel vanzelf soepeler. Je lichaam zorgt er voor dat het gaat passen.

Dit artikel is te lezen op AD

Lees op Baby en Kind: De totaal ruptuur

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *