Helft voorlezende ouders stopt als het kind 7 jaar is.

Over een onderzoek naar voorlezen

Maar liefst 90 % van alle ouders, die kinderen hebben onder de 18 jaar, leest voor. Maar 47% stopt al als het kind 7 jaar is. Dat komt naar voren in een onderzoek van eenvandaag

Driekwart van de ouders die voorlezen doen dat dagelijks, 15 % leest wekelijks voor. We kunnen stellen dat met grote regelmaat ouders en kinderen samen een boek induiken.

Waarom lezen ouders voor:

Een reden is dat even samen een boekje lezen een mooi ritueel is om de dag af te sluiten. Een ander is dat je als ouder hoopt dat je kind op die manier net als jij belangstelling voor lezen krijgt. En het helpt een kind om z´n woordenschat te ontwikkelen en de fantasie te stimuleren.

Stoppen met voorlezen.

Veel ouders stoppen als kinderen zelf kunnen lezen, of als ze leren om zelf te lezen. Het idee erachter is dat het kind het nu wel zelf kan. Maar ook dat kinderen die zelf kunnen lezen, het stom vinden om voorgelezen te worden.
Een kleine groep ouders houdt vol en gaat door tot de kinderen gemiddeld 10 jaar oud zijn.

 Voorlezen is heel erg waardevol

Janneke Siebelink van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek  (CPNB) zegt:” Voorlezen is enorm waardevol, van boeken word je leuker, slimmer en gezonder. Het is zonde dat het aantal ouders dat met regelmaat voorleest vanaf 7 jaar rap afneemt, want voorlezen verrijkt de taal van een kind, iets wat het kind zijn verdere leven bij zich draagt”

Van generatie op generatie.

Het blijkt dat voorlezen “erfelijk is” Ouders die zelf zijn voorgelezen, lezen nu ook vaker. Je zou kunnen zeggen: een lezende volwassene zorgt voor een lezend kind. Nie alleen door het kind voor te lezen, maar ook door het goede voorbeeld te geven en zelf ook lekker te gaan zitten lezen.

Van de redactie: ik heb een boel video’s gemaakt: voorlezen is het leukste wat er bestaat! Het mag vele voordelen voor kinderen hebben, het is ook gewoon zo enorm leuk om te doen!

Bron eenvandaag, kijk daar voor het hele verhaal

Lees verder op BabyenKind: ouders gaan steeds vaker naar de huisarts voor opvoedvragen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *