Kinderen lopen schurft op in Utrechts ziekenhuis, ouders wanhopig

Een schurft uitbraak in het Utrechtse Sint Antonius Ziekenhuis zorgt voor grote onrust. Afgelopen zomer zijn er meerdere jonge kinderen besmet geraakt en een aantal daarvan zijn nog steeds niet van de problemen af.

Schurft uitbraak op de moeder-baby-unit

De schurft uitbraak vond plaats op de moeder-baby-unit. Dit is een plek waar moeders met hun baby terecht kunnen als er door de zwangerschap of bevalling psychische klachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld postnatale depressie. Schurft is niet gevaarlijk, maar wel erg besmettelijk en vervelend. Het gaat gepaard met enorme jeuk, die ontstaat doordat schurftmijt kleine gangetjes in de huid graaft. Daar leggen ze eitjes. De behandeling bestaat uit zalf en pillen, en wassen, wassen, wassen. Kleding, beddengoed, handdoeken, alles moet schoon blijven. En zelfs dat helpt helaas niet altijd snel en afdoende.

Veel te laat gecommuniceerd

Het Sint Antonius ziekenhuis wordt vooral verweten dat de schurft uitbraak pas veel te laat aan het licht kwam. De uitbraak begon namelijk al in juni, Bij één kindje ontdekte een ander ziekenhuis pas twee maanden later wat er aan de hand was. Een andere moeder hoorde niet via het ziekenhuis zelf waar de uitslag van haar zoontje vandaan kwam. Zij vernam het via andere patiënten. Hoewel ze hun eigen behandeling als prettig hadden ervaren, verloopt de nasleep dat allerminst. Het ziekenhuis laat nauwelijks van zich horen. Pas maanden na de eerste besmetting werd een brief opgesteld, die ook nog eens niet alle patiënten bereikte.

Schurft uitbraak komt vaker voor

Het is niet zeldzaam dat er een schurft uitbraak plaatsvindt. Het komt vaker voor in studentensteden, maar ook in ziekenhuizen. Zo kregen ook het ziekenhuis in Emmen en het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag er al eens mee te maken. Wat de besmette kinderen in Utrecht betreft: tenminste één moeder heeft een schadeclaim ingediend. De rest hoopt vooral dat hun kindje er heel snel weer vanaf komt. Het ziekenhuis zelf zegt tijd nodig te hebben om het voorval zorgvuldig af te kunnen handelen.

Lees het artikel op rtlnieuws

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *