Eten beïnvloedt eicel: ‘Fastfood werkt vruchtbaarheid tegen’

Dat je bepaalde etenswaren beter kunt laten staan tijdens je zwangerschap is wel bekend, maar in dit rijtje komt voortaan ook suiker- en vetrijk voedsel en fastfood te staan. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen. Wat we eten beïnvloedt de eicel. Een vetrijk dieet zorgt voor celschade, met alle gevolgen van dien.

Het onderzoek is uitgevoerd op eicellen van koeien, deze schijnen erg op die van mensen te lijken. Eicellen ‘eten’ vanalles. Als er meer vetten in de proefbuizen werden gedaan, werden er meer vetten opgenomen door de eicellen. Deze raakten daar van in de stress en dat verminderde hun vermogen om bevrucht te worden aanzienlijk.

Mocht de eicel dan toch alsnog bevrucht raken, dan kunnen er in de embryo eerder genetische afwijkingen ontstaan, wat miskramen veroorzaakt. In levende wezens is dat dan weer getest op muizen, maar van die resultaten werden de onderzoekers helaas ook niet hoopvol. Niet alleen werden de muizen dik en kregen typische gezondheidsproblemen die bij overgewicht horen, maar het beïnvloedde ook dusdanig de eicellen, dat ze aanzienlijk in kwaliteit verminderden. De muizen raakten nog maar moeilijk zwanger.

Fastfood zorgt voor blijvende schade aan de eicel

De volgende vraag was echter, of deze schade ook omkeerbaar is of dat hij blijft. Dit bleek deels het geval. Muizen die een gezonder dieet kregen voorgeschoteld werden daadwerkelijk gezonder en ook gemakkelijker zwanger. Maar helemaal 100% werd het niet. Mogelijk is een ongezonde levensstijl ook van invloed op onrijpe eicellen en is de schade daardoor ernstiger dan gehoopt.

Omdat de kwaliteit van de eicel nauw samenhangt met de gezondheid van de embryo, is het logisch gevolg dat een ongezondere eicel ook een ongezondere baby voorbrengt. Zelfs na afvallen van de moeder vertonen de babymuizen de eerste tekenen van suikerziekte. Als je dus makkelijker zwanger wilt worden en je baby een gezonde start wilt geven, ga dan zeer ruim van tevoren nadenken over wat je allemaal in je mond stopt.

Bron: AD

Lees ook: Jongen niet vervolgd voor fatale duw bij Haagse tram

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *