Je baby heeft dauwworm  

dauwworm

Dauwworm is niet meer en niet minder dan een onschadelijke, maar heel vervelende huidaandoening. 

Het is een huidaandoening die redelijk veel bij baby’s voorkomt. De cijfers zijn niet eenduidig. Dat het bij minimaal 3% van de baby’s voorkomt, daar is iedereen het wel over eens, maar dan variëren de cijfers van 5 tot 15 % maximaal. 

Wat betekent dauwworm? 

Wanneer je zo’n naam hoort, dan schrik je toch? Kruipen er ergens in mijn baby wormen rond? 
Wees maar gerust, de term worm verwijst naar de vorm van het eczeem: ringvormig. En met dauw wordt bedoeld dat de uitslag een beetje vochtig is. Dat is alles, een oud Nederlands woord. 
Een andere term voor dauwworm is atopische dermatitis, atopisch eczeem of constitutioneel eczeem. 

Hoe krijgt een kind dauwworm 

Wanneer je naar de andere namen voor dauwworm kijkt, wordt het je meteen duidelijk waar je mee te maken hebt: een vorm van eczeem. En wel een vorm die genetisch bepaald is. Met andere woorden, die in de familie voorkomt. 
Dauwworm heeft dus helemaal niets te maken met een slechte huidverzorging. En het is ook niet besmettelijk, je kindje heeft het niet van iemand “gekregen” en geeft het ook aan niemand door. 

Wat zijn triggers ? 

  1. Het is een aangeboren aandoening 
  1. Er zijn natuurlijk zaken van buitenaf die het eczeem kunnen aanwakkeren. 

Iedereen die met eczeem te maken heeft, zal je kunnen vertellen dat de lijst van triggers eindeloos is en ook nog eens van persoon tot persoon kunnen verschillen. Ook seizoenen kunnen invloed hebben op eczeem, en ook dat kan van persoon tot persoon verschillen. 
Kortom het is heel lastig om te achterhalen waar je kind precies op reageert. Hoewel het natuurlijk fijn is, als dat je lukt, moet je er rekening mee houden, dat je er nooit echt achter komt. 
Gelukkig is dauwworm over het algemeen met medicatie goed te bestrijden.  

Het verloop van dauwworm 

Dauwworm verloopt in golven: een tijd heel heftig, een tijd heel weinig, een tijd helemaal niet… en net als je denkt: “Hoera, het is weg”, begint het weer. Het goede nieuws is dat bijna alle kinderen rond hun derde levensjaar wel van dauwworm af zijn. Het slechte nieuws is, dat de aanleg om allergisch te reageren blijft bestaan. 

Hoe herken je het?


 Het begint meestal 1 tot 4 maanden na de geboorte. Je ziet rode, jeukende vaak vochtige (de dauw) huiduitslag met blaasjes. Meestal zie je de uitslag in ronde plekken (de ring) 
De uitslag zit vooral op het gezichtje en tussen de hoofdharen. Pas op! Verwar dauwworm niet met berg
Op het gezichtje zit het vooral op de wangen en achter de oren. Soms zie je ook uitslag in de ellebogen, op de oorlelletjes en in het nekje. In feite ziet er het hetzelfde uit als atopisch eczeem. 
De uitslag jeukt enorm, wat echt heel naar is voor je kindje. Je zal ook merken dat je baby gaat krabbelen en wrijven en schuren om de pijn te verlichten. Helaas maakt dat de zaken alleen maar erger. 
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *