Erkenning voor vrouwen die na keizersnede klachten houden stapje dichterbij

Restklachten komen veel voor bij vrouwen die bevallen zijn via een keizersnede. De lijst aan uiteenlopende problemen die na een keizersnede kan ontstaan, is nu door onderzoekers van het Amsterdam UMC beschreven in een ziektebeeld. Het is Caesarian Scar Disorder gedoopt. De onderzoekers hopen hiermee de behandeling van de restklachten te kunnen verbeteren.

Restklachten door afwijkend litteken

Restklachten na een keizersnede worden veroorzaakt door een afwijkend litteken in de baarmoeder. Dit wordt ook wel een niche genoemd. Het litteken geeft dan problemen als bloedverlies, buikpijn en zelfs verminderde vruchtbaarheid.

Dat de combinatie van klachten nu een officieel ziektebeeld is geworden geeft niet alleen erkenning voor alle vrouwen die er mee te maken hebben. Het zorgt er ook voor dat er nu beter naar een goede behandeling gezocht kan worden.

‘Onderschat effect van keizersnede niet’

Een keizersnede is niet niks. Bijna 18.000 van de ongeveer 30.000 vrouwen die een keizersnede ondergaan, houdt een uitpuilend litteken over. Daarvan blijven nog eens tienduizend vrouwen met restklachten zitten. Zij kunnen terecht in het Amsterdam UMC. Allereerst wordt er via een echo vastgesteld of er daadwerkelijk een niche aanwezig is. Is dit het geval, houden de klachten al langer dan drie maanden aan, én zijn andere oorzaken uitgesloten, dan wordt de diagnose Caesarian Scar Disorder gesteld

Het erkennen en benoemen van restklachten na een keizersnede is ook belangrijk voor het informeren van zwangere vrouwen, zo zegt arts-onderzoeker Saskia Klein Meuleman. Tijdens een bevalling is er lang niet altijd een keuze om wel of geen keizersnede te ondergaan. Maar het is belangrijk om niet te onderschatten hoeveel impact de operatie kan hebben. Zeker ook op de lange termijn.

Lees er alles over op NU en medischcontact

Of lees verder op Baby en Kind: Duizenden kinderen met long covid in Nederland en nog altijd weinig bekend over behandeling

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *