Eet de baby mee, geef hem puree! 

puree

Wij denken bij puree onmiddellijk aan aardappelpuree. Ook lekker, daar hoor je me niet over. Maar als ik over een babyhap spreek, heb ik het natuurlijk, zeker de eerste maanden, altijd over puree. Want je pureert immers alles? 

Is het wel eens bij je opgekomen hoe handig dat puree- gebeuren is? 
Je kan alles pureren, beetje water, moedermelk of flesvoeding erbij en smullen maar! 
Op deze manier kan je je kind heel gemakkelijk aan allerhande smaken laten wennen. 
Het kost weinig geld en moeite. 

Welke groenten en fruit mag je baby van 4 maanden eten? 

Kijk hier is het goede nieuws, je baby mag wat groenten en fruit betreft eigenlijk alles eten. 
Je kunt dus purees maken zoveel als je wil. Om het een beetje betaalbaar te houden, zou ik me gewoon houden aan het fruit van het seizoen. Dat is tegelijk ook nog eens heel milieuvriendelijk. 
 

Je begint altijd met groenten en fruit die zacht en zoet smaken. Je kindje is gewend aan de zoetige zachte smaak van de moedermelk (uit borst of fles) je wil hem niet ineens confronteren met scherpe smaken. 

Welk fruit kan je makkelijk pureren? 

Ik raad je aan vooral zacht fruit te gebruiken, natuurlijk krijg je een appel ook wel fijn in de staafmixer, maar toch minder makkelijk. Vruchten als pruimen, nectarines en perziken en bananen, gaan een stuk makkelijker! 
Pruim en peer, meloen en ananas worden ook makkelijk een puree en veel baby’s vinden dat echt heel erg lekker. 
Ook aardbeien en bosbessen en kiwi’s krijg je makkelijk fijngeprakt of geblenderd. 

Bij baby’s van 4 maanden, die dus net beginnen te wennen aan vast voedsel, raad ik je niet aan om fruit te combineren. Voorzichtig aan, smaakje voor smaakje je kind leren wennen. Geef het niet na de eerste keer op. Lijkt het alsof je baby geen ananas (of wat dan ook) lust? Gewoon na twee weken opnieuw proberen. 
Aan sommige smaken heb jij ook moeten wennen. 

Groenten puree

Een puree van groenten is net zo’n goed idee als eentje van fruit. Je kan beginnen met groenten die heel zacht van smaak zijn: doperwten, worteltjes, pompoen, broccoli, bloemkool.  
Als de puree te dik wordt verdunnen met water of moedermelk. 

Bonen 

Van alle denkbare bonen, is een heerlijke en gezonde puree te maken. Maar let op! Tot je kind een jaar oud is, geef je hem bij voorkeur geen kant-en-klaar voedsel. Daar zit veel te veel zout in! 
Als je je kind peulvruchten wil geven, moet je ze zelf weken en koken. Dat lijkt een bak werk, maar geloof mij, dat is het niet. Zet na de afwas de bonen in de week. De volgende dag kook je ze gaar. 
Voor je baby een pannetje zonder zout, voor de rest van je familie in een ander pannetje met zout. 
Afhankelijk van de soort boon moeten ze 20 tot 45 minuten koken. Maar daar heb je geen werk aan. Gewoon de keukenwekker zetten en wat anders gaan doen 

lees ook: babyhap met bloemkool

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *