Deze machine kan het leven van te vroeg geboren baby’s redden
Op de Universiteit Twente, wordt een kunstmatige placenta ontwikkelt, die het leven van honderdduizenden te vroeg geboren baby’s zou kunnen redden. Dat gebeurt in Enschede waar het technische gedeelte van de machine wordt ontwikkeld.
Over de hele wereld sterven per jaar twee miljoen te vroeg geboren baby’s. In Nederland zijn dat er ongeveer 460 per jaar. De nieuwe kunstmatige placenta moet het aantal sterfgevallen van te vroeg geboren baby’s met 20 tot 60 % kunnen terugbrengen. Tenminste, dat hopen de ontwikkelaars. Het precieze aantal moet natuurlijk in de praktijk blijken.
War is het voor een apparaat
De vakgroep van UT-hoogleraar Dimitrios Stamatialis gaat holle vezelmembranen (ultra dunne filters) ontwikkelen, die de nierfunctie nabootsen en zo een belangrijk onderdeel gaan vormen van het nieuwe apparaat. Veel baby’s die te vroeg geboren worden hebben onvoldoende ontwikkelde nieren en longen. Daarom worden deze kindjes vaak op een kunstlong en een dialyse apparaat aangesloten. Helaas werkt dit niet altijd goed voor zulke kleintjes en kan hun longweefsel er juist door beschadigen.
Bovendien moeten de machines op 4 aders worden aangesloten, bij een baby die minder dan een kilo weegt, is dat heel lastig.
Wie maken het kunstmatige placenta?
Het te ontwikkelen apparaat wordt met Europees geld gefinancieerd. Het wordt door twee neonatologen uit Neurenberg geleid. In Enschede wordt het hart van het nieuwe apparaat ontworpen, verder werken er nog 5 andere Europese universiteiten mee en twee bedrijven.
Het zal zo’n vier jaar duren voor de kunstplacenta een feit is.
Van de redactie:
Een mooi en ambitieus plan. Goed om te zien hoe in Europa op dit niveau samengewerkt wordt aan een project waar ouders over de hele wereld iets aan kunnen hebben
Bron de stentor, lees daar het hele verhaal
lees op BabyenKind
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!