Duizenden kinderen met long covid in Nederland en nog altijd weinig bekend over behandeling: ‘Dochter kan 3 uur per dag naar school’

Long Covid geeft nog lang na de besmetting ernstige problemen. En niet alleen volwassenen zijn er door uitgeschakeld. Ook onder kinderen zijn er duizenden die lijden aan long covid. Daarvan zijn er minimaal 200 onderbehandeling bij de postcovid poli van het UMC in Amsterdam. De poli bestaat nu twee jaar, maar beste behandeling is nog altijd niet gevonden. En dat heeft gevolgen voor alle betrokkenen.

Patiëntengroep veranderd

De postcovid poli startte in mei 2021. Toen was de zorg nog gericht op kinderen die ernstig ziek waren en in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Maar later bleken er veel kinderen te zijn die weliswaar de ziekte thuis konden doormaken, maar daarna niet meer opknapten. Soms zo ernstig dat ouders hun baan op moesten zeggen om voor hun kind te kunnen zorgen.

De polikliniek besloot daarop om ook deze kinderen iets te bieden, en te onderzoeken wat er allemaal speelt bij kinderen met Long Covid.

Verschillende vormen van Long Covid

Long Covid ziet er niet voor alle kinderen hetzelfde uit. Waar de één problemen heeft met inspanning, voelt de ander zich wazig of heeft hoofdpijn. De één valt af en de ander is benauwd. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze geen volwaardig leven meer kunnen leiden. Sporten gaat niet meer en een hele schooldag lukt ook niet.

In vergelijking met volwassenen blijken kinderen meer problemen met hun hormoonhuishouding en met hun darmen te hebben. Daarnaast hebben ze nóg sterker te maken met de emotionele gevolgen van de twee jaar pandemie.

Wat is er te doen aan Long Covid?

De oplossing voor Long Covid is helaas nog niet gevonden. Er is weinig kennis over wat er nu mis gaat in het lichaam van het kind. De behandeling is er nu vooral op gericht om het lichaan tot rust te brengen en van daaruit weer langzaam op te gaan bouwen. De postcovid poli werkt daarbij samen met behandelaren dichter bij huis. Alles wordt hierbij meegenomen. Van ergotherapie om de belasting van het kind te bepalen tot het in kaart brengen van karaktereigenschappen en de dynamiek van het gezin. Naar de lichamelijke oorzaken wordt ondertussen gedegen onderzoek gedaan.

De impact van Long Covid op ouders

Ondertussen is het voor ouders natuurlijk verschrikkelijk om hun kind te zien als een schim van wat hij of zij eerst was. Niet meer kunnen sporten, nauwelijks naar school kunnen, en geen idee of het ooit écht beter wordt. Sandra Bleijenberg, moeder van twee zieke kinderen heeft daarom de groep ‘Kinderen met Long Covid’ opgericht. Zij willen graag een landelijke expertisecentrum. De groep kent inmiddels duizenden ouders.

Lees hierover ook op: éénvandaag/avrotros

Of lees verder op Baby en Kind: Deze machine kan het leven van te vroeg geboren baby’s redden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *