Kinderen kunnen straks achternaam van twee ouders krijgen 

Er komt een nieuwe wet aan en wel een heel bijzondere. Kinderen kunnen straks de beide achternamen van hun ouders dragen. Het is al jaren zo dat ouders kunnen kiezen welke achternaam hun kind krijgt: die van de moeder, of toch traditioneel die van de vader. Maar straks mogen de ouders ervoor kiezen dat hun kind de achternamen van hen allebei draagt. En dan mogen ze ook nog zeggen in welke volgorde: papa eerst of mama eerst. Die ouders mogen maar een keer kiezen: de keuze geldt dan ook voor alle volgende kinderen. De geslachtsnaam van beide ouders wordt zonder tussen streepje geschreven. 

De naam van twee ouders

De tweede kamer was vorig jaar al akkoord gegaan met dit wetsvoorstel. De tweede kamer baseerde deze wetswijziging omdat veel mensen duidelijk hadden gemaakt dat ze meer keuze vrijheid wilden bij de naamgeving van hun kinderen. Dit is serieus genomen en toen is de wet in gang gezet 

De wet wordt van kracht op 1 januari 2024, dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. De nieuwe regeling werkt met terug werkende kracht: ouders van kinderen die o pof na 1 januari 2016 zijn geboren kunnen de namen van hun kinderen alsnog aanpassen. Hiervoor hebben ze een jaar de tijd. 

als ouder niks doen

Als ouders geen keuze maken, regelt de wet de zaken als volgt: 

Als ouders geen keuze maken, krijgt een kind de achternaam van de vader of van de duomoeder, als er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij ongehuwde of niet geregistreerde partners, krijgt een kind automatisch de naam van de geboortemoeder. Geadopteerde kinderen kunnen de achternaam kiezen die bij geboorte is gegeven en de naam van hun adoptieouders. 

Van de redactie 
ik ben er altijd voorstander van geweest dat men kon kiezen: de naam van de vader of de naam van de moeder. Daarbij heb ik persoonlijk een voorkeur voor de naam van de moeder. Dat een kind uit deze moeder is geboren: dat hebben mensen kunnen waarnemen: dat weten we zeker, zal ik maar zeggen. Bovendien leert de ervaring ons dat vaders wel eens kunnen verdwijnen… 
Maar deze wet vind ik nogal ingewikkeld en onoverzichtelijk… 

bron AD

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *