‘Muzieklessen ook nodig in speciaal basisonderwijs’

Muzieklessen moeten veel normaler gaan worden in het speciaal onderwijs. Waar in het reguliere onderwijs ongeveer tweederde van de scholen muzieklessen geeft, is dat in het speciaal onderwijs veel minder. Stichting Méér Muziek in de Klas wil hier verandering in gaan brengen.

Muzieklessen helpen

Muzieklessen zijn heel belangrijk, vindt de stichting. Het helpt kinderen beter leren en beter hun aandacht ergens bijhouden. Ook worden kinderen er socialer en empatischer van, verbetert het het geheugen en helpt het bij klankherkenning. Zaken die zeker ook in het speciaal onderwijs van groot belang zijn. Daarom hebben zo’n 100 scholen, provincies en culturele instellingen het MuziekAkkoord ondertekend. Dit moet er voor gaan zorgen dat muziekles ook op de 543 basisscholen voor speciaal onderwijs in het lespakket wordt opgenomen.

Instrumentenpakketten en bijeenkomsten

In het MuziekAkkoord staat, dat er instrumentenpakketten en bijeenkomsten moeten komen voor muziekdocenten. Muzieklessen geven op speciaal onderwijs heeft nu eenmaal een iets andere aanpak nodig. Aan het enthousiasme van de leerlingen ligt het niet, muziek is voor iedereen leuk. Maar in het speciaal onderwijs is het belang van verbinding en het sociale aspect nog veel belangrijker dan in regulier onderwijs. En op dit moment zijn er te weinig vakdocenten die voldoende opgeleid zijn om aan deze extra eisen te kunnen voldoen.

In muzieklessen moet geïnvesteerd worden

Om het project van de grond te krijgen, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om te beginnen 50.000 euro beschikbaar gesteld. Of er nog meer geld nodig is om te zorgen dat muziekles in het speciaal onderwijs écht de normaalste zaak van de wereld wordt, daar gaat de stichting Méér Muziek in de Klas nog onderzoek naar doen.

Het oorspronkelijke artikel over muzieklessen in het speciaal onderwijs kun je lezen bij NOS

Of lees verder op Baby en Kind: De jongen die geen blokfluit meer mocht spelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *