Papieren rietjes te risicovol: minister wil dat industrie zoekt naar alternatief

nieuws

De NVWA heeft gewaarschuwd voor het gevaar van papieren rietjes bij kinderen. En minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, neemt die waarschuwing uiterst serieus. Daarom meent hij dat de industrie op ziek moet naar een alternatief. Dat schrijft hij de Tweede Kamer in een brief, waarin hij zegt “Het is onwenselijk dat er zoveel incidenten voorkomen.”

Sinds de Europese Unie vorig jaar de plastic rietjes verboden heeft, zijn papieren rietjes gewoon geworden. Maar helaas zit er een naar kantje aan deze rietjes. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft er de laatste tijd meer dan vierhonderd meldingen over binnen gekregen.

Wat gebeurt er? Wanneer iemand heel lang op een papieren rietje sabbelt, worden de rietjes week en kan papier van het rietje loslaten. Voor zover bekend speelt dat vooral bij kleine kinderen en bij  mensen met een beperking.

Meestal loopt het allemaal goed af en kunnen kinderen prima zo’n papier propje ophoesten en uitspugen. Er zijn, zegt de NVWA geen daadwerkelijke verstikkingen of medische noodsituaties gemeld.

Toch op zoek naar een alternatief voor het papieren rietje

Minister Ernst Kuipers vind toch dat er te veel incidenten voorkomen met deze rietjes. “Blijkbaar”, zegt hij “zijn deze rietje onder bepaalde omstandigheden onveilig in het gebruik. Dit is een risico”

Hij vindt dat de industrie met een alternatief moet komen. Maar wanneer dat alternatief er moet zijn, is nog niet duidelijk. Wel is het duidelijk dat het plastic rietje niet terug komt.

“Plastic rietjes vormen een risico voor het milieu”, aldus Kuipers. 

Het PVV-Kamerlid Fleur Agema, stelde al eerder vragen over de rietjes aan de minister. Zij hoopt op een snelle oplossing van het rietjes-probleem. Ze is het niet eens met het verbod op plastic rietjes. Liever plastic rietjes dan 400 meldingen van ongevallen, vindt mevrouw Agema

bron RTL

lees ook kinderen met TOS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *