Wetenschappers ontdekken hoe je huilende baby’s het best in slaap kunt krijgen

In slaap wiegen van je baby werkt beter. Wetenschappers hebben bewezen dat het voorgevoel van veel ouders klopt. Een huilende baby kun je beter niet gelijk in bed leggen. Eerst kalmeren door rond te lopen en een paar minuten met je kindje te gaan zitten werkt veel beter.

Japanse en Italiaanse onderzoekers voerden het onderzoek uit. Zij ontdekten dat tachtig procent van de baby’s gaat slapen als ze eerst voldoende gekalmeerd worden.

Advies van consultatiebureau is achterhaald

Orthopedagoge Eline Möller, senior onderzoeker bij het AmsterdamUMC is blij dat nu bewezen is dat het advies van consultatiebureaus achterhaald is. Zij raden nog vaak aan om het kindje zelfstandig in slaap te laten vallen in hun eigen bed. Möller geeft aan dat het logisch is dat een baby niet zelfstandig rustig wordt. In de buik worden ze heen en weer gewiegd en horen en voelen hun moeder. Ineens in een bedje stilliggen is wennen. In slaap wiegen is geen verwennen. Verwennen is sowieso zeker het eerste half jaar niet mogelijk, aldus de onderzoeker.

In slaap wiegen zorgt voor betere slaap

21 baby’s tussen de twee weken en de 7 maanden oud werden onderzocht. Uit de resultaten bleek dat kinderen duidelijk rustiger werden als er vijf minuten met ze werd rondgelopen. Zeker als de baby eerst huilde werd de hartslag kalmer. Dit effect werd nog groter als de moeder daarna nog vijf tot acht minuten met hun kindje op de arm in een stoel zaten. Werden ze daarna in bed gelegd, dan huilde slechts één op de vijf nog.

Vaders hebben overigens ook een kalmerend effect op de baby, zo bleek uit een ander. kleinschaliger experiment.

Mochten rondlopen en even zitten niet helpen, dan kan een bewegend wiegje ook een uitkomst zijn. Eventueel in combinatie met inbakeren en het laten horen van ruis. Dit laatste is om het geluid in de baarmoeder na te bootsen.

Redactioneel commentaar:

Bij mijn oudste was ik hier al heel snel achter. Zij was een huilbaby en ik heb heel wat kilometers met haar afgelegd om haar in slaap te wiegen. In de wagen, de draagdoek of op de arm werd ze rustig en viel in slaap. Mijn jongste daarentegen sliep nooit ergens, behalve in haar eigen bed. Het blijft aanvoelen wat het beste werkt voor jouw kindje, én voor jezelf als moeder.

Dit artikel is te lezen bij Volkskrant

Lees verder op Baby en Kind: Te zwaar voor een thuisbevalling

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *